Rakyat Palestin memeriksa kemusnahan selepas serangan Israel di kem Jabalia untuk pelarian Palestin di Semenanjung Gaza, pada 1 November 2023. Foto AFP.

Ramai dikhuatiri terbunuh dalam serangan terbaharu Israel di sekolah kem pelarian

ByBernama

Serangan Israel yang kejam itu mengakibatkan pembunuhan puluhan orang, dengan majoriti daripadanya adalah kanak-kanak dan wanita, kata WAFA dalam laporannya. Laporan awal oleh Al Jazeera menyatakan sekurang-kurangnya 50 orang terbunuh dalam serangan itu.

Brunei, Indonesia, Malaysia keluar kenyataan di APEC, gesa gencatan senjata segera di Gaza

Menurut pihak perubatan, puluhan mangsa serangan Israel yang kejam itu telah dihantar ke Hospital Indonesia di utara Gaza, yang beroperasi pada kapasiti maksimum kerana kebanyakan hospital di utara Gaza tidak dapat beroperasi akibat keganasan Israel.

Sebelum ini Sekolah Al-Fakhura juga menjadi sasaran langsung serangan udara Israel pada 4 Nov, di mana sekurang-kurangnya 12 orang awam kehilangan nyawa mereka dan 54 orang lain cedera.

Keganasan Israel di Gaza tidak berhenti sejak permulaan konflik pada 7 Okt. Sekolah, hospital, institusi pendidikan, masjid, serta harta awam dan peribadi berterusan menjadi sasaran serangan bom Israel.-TVS