Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata maklumat yang salah dan palsu yang memudaratkan merupakan krisis semakin meningkat yang mencapai titik kritikal. Foto fail: Bernama

Maklumat salah krisis yang semakin meningkat – PM Anwar

ByBernama

SAN FRANCISCO, 15 Nov: Maklumat yang salah dan palsu yang memudaratkan merupakan krisis semakin meningkat yang mencapai titik kritikal, menandakan keperluan segera untuk campur tangan kerajaan dan kerjasama antarabangsa bagi mengekang keadaan itu, kata Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Beliau menyeru syarikat teknologi, khususnya yang telah berkembang maju di Lembah Silikon, menjalankan tanggungjawab penting sebagai penjaga komunikasi moden.

“Mereka ditugaskan dengan dasar pelaksanaan yang menentang maklumat salah dan maklumat palsu sambil menegakkan hak kebebasan bersuara,” kata beliau pada syarahan khas bertajuk “Super Power Rivalry and Rising Tensions in the Asia Pacific,” di University of California di sini pada Rabu.

Kawasan Teluk San Francisco menempatkan banyak syarikat Fortune 500 terbesar di dunia seperti Tesla, Uber, Salesforce, Pixar, Netflix, Lucasfilm Ltd, Levi Strauss dan beberapa firma paling inovatif dalam pembangunan AI (kecerdasan buatan), bioteknologi, perisian, teknologi bersih dan media sosial.

Anwar yang berada di sini untuk menghadiri Mesyuarat Pemimpin Ekonomi Kerjasama Ekonomi Asia-Pasifik (APEC) 2023 berkata adalah penting untuk melaksanakan penyelesaian teknologi termaju dan penyederhanaan kandungan manusia yang kukuh berdasarkan konteks tempatan.

“Langkah ini dan komitmen terhadap ketelusan dan akauntabiliti adalah penting untuk platform ini berfungsi sebagai saluran untuk dialog yang membina dan bukannya saluran untuk penipuan dan manipulasi.

“Ketika kita menghadapi cabaran yang belum pernah berlaku ini, marilah kita menghadapinya sebagai seruan yang jelas untuk memperkukuh dan meremajakan institusi demokratik untuk era digital,” kata Anwar di hadapan lebih 250 pelajar.

Anwar berkata inilah masanya untuk menjalin perkongsian yang lebih kukuh dan memanfaatkan inovasi yang dapat melindungi masyarakat dan struktur kehidupan kolektif.

“Demokrasi, walaupun ada kelemahan, kekal sebagai harapan terbaik dan ketahanannya bergantung kepada kewaspadaan dan penambahbaikan berterusan, selari dengan dedikasi mereka yang mendahului kita,” katanya. – TVS