Foto hiasan: Envato

Kematian berpunca gelombang haba dijangka meningkat menjelang 2050

ByAFP

KUCHING, 15 Nov: Cuaca panas yang sangat ekstrem dijangka akan menyebabkan hampir lima kali ganda lebih banyak kematian menjelang dekad yang akan datang, amaran pasukan pakar antarabangsa pada Rabu.

Kekurangan taburan hujan juga meningkatkan risiko penyakit berjangkit, kekurangan makanan yang sekali gus menjejaskan sistem kesihatan untuk membendung masalah tersebut.

Bulan Oktober yang lalu merekodkan cuaca yang paling panas, menurut pemantau iklim Eropah.

Walaupun seruan untuk tindakan global semakin meningkat, pelepasan karbon berkaitan dengan tenaga mencapai tahap baharu tahun lalu.

Tahun lalu, penduduk di seluruh dunia terdedah kepada purata 86 hari suhu yang mengancam nyawa, menurut kajian Lancet Countdown. Kira-kira 60 peratus dari hari-hari itu menjadi lebih dari dua kali ganda lebih mungkin disebabkan oleh perubahan iklim, katanya.

“Bilangan orang berusia lebih 65 tahun yang terkorban akibat cuaca panas meningkat sebanyak 85 peratus dari 1991-2000 hingga 2013-2022,” tambahnya.

“Namun, kesan-kesan yang kita lihat hari ini mungkin hanya gejala awal dari masa depan yang sangat berbahaya,” kata Pengarah Eksekutif Lancet Countdown, Marina Romanello, kepada wartawan.

Kematian yang berpunca dari gelombang haba setiap tahun dijangka akan meningkat sebanyak 370 peratus menjelang 2050. Ini menandakan peningkatan sebanyak 4.7 kali ganda.

“Kita sudah melihat bencana manusia yang terbuka dengan kesihatan dan mata pencarian bilion-bilion orang di seluruh dunia terancam oleh suhu yang tercatat, peningkatan tahap kelaparan dan peningkatan wabak penyakit berjangkit,” kata Setiausaha Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Antonio Guterres dalam satu kenyataan.

Pada Selasa, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu memperingatkan bahawa komitmen semasa negara-negara hanya akan mengurangkan pelepasan karbon global sebanyak dua peratus menjelang 2030 dari tahap 2019 – jauh dari penurunan 43 peratus yang diperlukan untuk menghadkan pemanasan kepada 1.5C. -TVS

Berita Berkaitan