Penduduk Indonesia yang turun dalam aksi solidariti untuk Palestine sebagai wujud sikap untuk bersama perjuangan rakyat Palestin di Semenanjung Gaza. Foto: David Andreas (TVS)

Majlis Ulama Indonesia keluarkan fatwa haram, boikot produk keluaran syarikat penyokong Israel

ByTVS

JAKARTA, 11 Nov: Majlis Ulama Indonesia (MUI) mengeluarkan fatwa baharu berkaitan larangan atau boikot pembelian produk daripada pengeluar yang menyokong pencerobohan Israel terhadap Palestin.

Fatwa nombor 83 tahun 2023 yang memuatkan isu menyokong Palestin menyatakan bahawa rakyat diminta menyokong perjuangan kemerdekaan Palestin dengan menentang pencerobohan Israel adalah wajib dan sebaliknya menyokong Israel dan menyokong produk keluaran syarikat yang menyokong Israel adalah haram.

Pengerusi Fatwa MUI, Asrorun Niam Sholeh menegaskan, menyokong pencerobohan Israel sama ada secara langsung atau tidak langsung seperti membeli produk daripada pengeluar yang jelas menyokong Israel adalah haram.

“Menyokong pencerobohan Israel, sama ada secara langsung atau tidak langsung, seperti dengan membeli produk daripada pengeluar yang jelas menyokong pencerobohan Israel, adalah haram,” kata Niam dalam satu kenyataan.

Niam turut menggalakkan orang ramai menyokong perjuangan Palestin termasuk dengan mengagihkan zakat, infaq dan sedekah untuk kepentingan Palestin.

Fatwa ini dibincangkan sebagai satu bentuk tanggungjawab ulama MUI dalam menjawab pencerobohan Israel terhadap Palestin yang mengancam kemanusiaan.

Sebaliknya, ada pihak yang cuba memberi empati dan sokongan kepada Israel, termasuk usaha sesetengah pihak untuk memburukkan pihak yang menyokong kemerdekaan Palestin.

Bagaimanapun, MUI menggesa umat Islam untuk digalakkan menyokong perjuangan Palestin dengan berdoa untuk kemenangan, menunaikan solat ghaib untuk para syuhada Palestin, termasuk mengumpul dana untuk kemanusiaan.

Selain itu, MUI turut meminta kerajaan Indonesia mengambil langkah tegas membantu perjuangan Palestin melalui diplomasi di PBB untuk menghentikan perang dan sekatan ke atas Israel, menghantar bantuan kemanusiaan, dan menyatukan negara-negara OIC untuk menekan Israel supaya segera dihentikan. -TVS