Timbalan Premier Sarawak, Datuk Amar Douglas Uggah Embas ketika menyampaikan skrol kepada salah graduan dari Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan. Foto: TVS

507 graduan FSSK terima ijazah pada Konvokesyen ke-27 UNIMAS

ByMadeline Dugat

KUCHING, 8 Nov: Seramai 507 graduan dari Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan (FSSK) menerima ijazah masing-masing pada Konvokesyen ke-27 Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), hari ini.

Sidang keempat konvokesyen pada pagi tadi telah disempurnakan oleh Timbalan Premier Sarawak, Datuk Amar Douglas Uggah Embas merangkap Pro Canselor Unimas.

Konvokesyen kali ini turut menyaksikan majlis penyampaian beberapa anugerah akademik seperti Anugerah Diraja, Anugerah Canselor dan Anugerah Pro Canselor kepada graduan yang terpilih menerusi kecemerlangan akademik dan kokurikum sepanjang pengajian di universiti berkenaan termasuk graduan peringkat Sarjana Muda.

Terdahulu, seramai 3,354 orang graduan prasiswazah diraikan pada selasa hingga Khamis manakala seramai 3, 897 orang graduan akan memperoleh ijazah masing-masing dalam pebagai peringkat pengajian dari Ijazah Doktor Falsafah, Ijazah Sarjana dan Sarjana Muda.

Majlis Konvokesyen bermula pada 6 hingga 9 November akan melibatkan sebanyak tujuh sidang.

Sementara, pengisytiharan Konvokesyen ke-27 UNIMAS telah disempurnakan oleh Premier Sarawak, Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg merangkap Pro Canselor Universiti Malaysia Sarawak pada sidang pertama.-TVS