Fadhlina Sidek berkata jawatankuasa bagi menghadapi MTL yang merentas kementerian dan agensi itu, akan terlibat dalam penyediaan PPS, pemindahan aset dan kesukarelawan. Foto: Bernama

Monsun Timur Laut: 5,063 sekolah diwarta sebagai PPS – Fadhlina

ByBernama

PETALING JAYA, 6 Nov: Kementerian Pendidikan telah menggerakkan jawatankuasa bagi menghadapi Monsun Timur Laut dan mewartakan 5,063 sekolah di seluruh negara sebagai pusat pemindahan sementara (PPS).

Menteri Pendidikan Fadhlina Sidek berkata jawatankuasa yang merentas kementerian dan agensi itu, akan terlibat dalam penyediaan PPS, pemindahan aset, kesukarelawan serta peruntukan penyelenggaraan pascabencana.

“Surat siaran telah kita keluarkan pada Oktober untuk memastikan semua sekolah kita diberikan peringatan, khususnya sekolah yang menjadi pusat pemindahan sementara.

“(Sejumlah) 5,063 sekolah yang telah diwartakan sebagai PPS dan kita juga sedang bersedia dengan sebarang arahan, untuk persiapan menjadikan lebih kurang tujuh atau lapan sekolah sebagai pusat pemindahan kekal,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas menghadiri pelancaran Kesiapsiagaan Menghadapi Monsun Timur Laut 2023/2024 di Sekolah Kebangsaan Taman Dato’ Harun (2), Jalan Klang Lama di sini hari ini.

Fadhlina berkata selain itu, kementerian turut memperkasakan pasukan pengurusan bencana peringkat Jabatan Pendidikan Negeri, bagi membantu menyalurkan maklumat dan data berkaitan bencana serta mengurus hal ehwal berkaitan bencana dalam negeri masing-masing.

“Kementerian juga melatih pasukan sukarelawan terdiri daripada pelbagai peringkat seperti guru dan seluruh warga kementerian yang berdaftar sebagai ahli Persatuan Sukan dan Kebudayaan (MESCA), Guru Insani Malaysis (GIM), penuntut Institusi Pendidikan Guru (IPG) dan pelajar Tingkatan 6 yang menjadi sukarelawan MADANI,” katanya.

Fadhlina berkata pihaknya juga telah membuat persediaan menghadapi kesan MTL untuk pelajar tingkatan lima yang akan menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), yang dijadual bermula 5 Dis ini bagi peperiksaan amali dan ujian bertulis mulai 30 Jan depan.

“Pelajar (SPM) yang duduk asrama, akan duduk asrama…kalau ada isu yang berkait rapat dengan banjir, PPS, persiapan peperiksaan telah pun kita siapkan,” katanya.

MET Malaysia melalui Laporan Tinjauan Cuaca bagi Tempoh September 2023 hingga Mac 2024 meramalkan Monsun Timur Laut 2023/2024 dijangka bermula pada November 2023, dengan empat hingga enam episod luruan mosun yang membawa hujan berterusan dan berpotensi menyebabkan banjir. – TVS