Datuk Seri Alexander Nanta Linggi berucap pada Majlis Perasmian Konvensyen Khas PBB Sarawak Zon Sibu harı ini. Foto: TVS

Tiada kerjasama dengan pihak luar tanpa rundingan yang sewajarnya dengan seluruh pimpinan GPS – Alexander Nanta

ByTVS

SIBU, 5 Nov: Setiausaha Agung Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB), Datuk Seri Alexander Nanta Linggi mengingatkan rakan parti komponen di bawah Gabungan Parti Sarawak (GPS) bahawa tiada kerjasama dengan pihak luar tanpa rundingan sewajarnya bersama gabungan itu.

Tegasnya, beliau tidak mahu mana-mana parti dalam GPS berkolaborasi dengan pihak lain, terutamanya dengan parti pembangkang tanpa rundingan sewajarnya dengan pemimpin gabungan itu.

Menurutnya, ini telah berlaku dan parti komponen lain dalam gabungan itu tidak tahu bagaimana untuk bertindak secara rasmi terhadapnya.

“Tetapi kebanyakan kita tidak selesa dengan langkah sedemikian oleh ahli komponen (parti) kita.

“Jadi adalah penting mana-mana parti komponen atau sesiapa sahaja dalam GPS, perlu setia, telus, dan ikhlas,” katanya semasa Konvensyen Khas PBB Sarawak Zon Sibu di Hotel Kingwood di sini, hari ini.

Nanta menekankan bahawa parti komponen GPS harus sedar bahawa di bawah gabungan itu, parti-parti itu seperti ‘pasangan suami isteri’ dan kejujuran antara satu sama lain adalah satu kemestian.

Katanya, tindakan tikam belakang hanya akan mengakibatkan perbalahan yang mana gabungan itu mahu elakkan kerana GPS adalah kunci kepada pembangunan Sarawak.

Beliau juga berkata, perkara itu dipersetujui jika sudah dibincangkan dengan pemimpin gabungan itu kerana gabungan itu tidak mahu kestabilan politik di Sarawak terancam, yang akan mengganggu pembangunan negeri.

“Sudah ada contoh. Kita telah melihatnya, di mana segala-galanya dipolitikkan dan mereka berhujah setiap hari tidak memberi ruang kepada pemimpin untuk melaksanakan pembangunan untuk rakyat.

“Tidak seperti di bawah kepimpinan Premier Sarawak, Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg, kita menumpukan kepada pembangunan dan keperluan hidup rakyat,” katanya.- TVS