Premier Sarawak, Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg menyatakan perumpaan antara rakyat Sarawak dan peserta dalam pertandinganRegara Baram 2023 untuk berkayuh bersama, selaras dengan cogan kata Malaysia 'Segulai Sejalai,'. Foto: TVS

Rakyat Sarawak bersama ‘mendayung’, seiring Segulai Sejalai – Abang Johari

ByLorenzo Isaac Ak Anthony

MARUDI, 30 Sept: Rakyat harus ‘mendayung’ bersama seiring dengan cogan kata Malaysia ‘Segulai Sejalai,’ dalam memastikan kemajuan dan pembangunan berterusan di negeri ini, kata Premier Sarawak, Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari.

“Seperti perlumbaan perahu; apabila anda mendayung, anda harus mendayung bersama, jika tidak, perahu akan tenggelam.

“Ini mencerminkan budaya Sarawak, di mana kita hidup secara harmoni dalam kehidupan seharian kita.

“Mereka (peserta regatta) benar-benar mendayung bersama,” beliau berkata demikian dalam ucapannya ketika Majlis Perasmian Regata Baram 2023 di sini, hari ini.

Abang Johari dalam pada itu memberi jaminan bahawa kerajaan pimpinan beliau  akan terus berusaha untuk memastikan pertumbuhan pendapatan negeri bertambah melalui pelbagai dasar kerajaan negeri.

“Pada tahun 2022, pendapatan negeri hampir RM12 bilion. Saya telah bekerja keras, dan pendapatan kita telah berganda.

“Ini bermakna terdapat pendapatan untuk negeri, dan dengan pendapatan ini, kita memberikannya kembali kepada rakyat melalui program pembangunan yang terstruktur dan memberi manfaat kepada rakyat,” ujarnya.

Abang Johari juga turut menambah bahawa Sarawak boleh melebihi rekod pendapatannya pada tahun 2022 melalui usaha berterusan dan rancangan strategik yang berterusan hingga 2030.

“Kita mempunyai rancangan kita hingga tahun 2030, dan InsyaAllah, kita akan memecahkan rekod pendapatan tahun 2022. Jadi, kita akan bekerja keras,” jelasnya.

Dalam pada itu, Abang Johari mendedahkan Sarawak kini sedang meneroka sumber pendapatan baharu untuk meningkatkan pendapatan rakyat, seperti melibatkan diri dalam perdagangan karbon dan tenaga hijau.

“Ini adalah berkat yang akan kita terima apabila kita bersatu. Jadi, apabila kita menuju ke tahun 2030, Sarawak termasuk Baram akan terus maju ke hadapan,” katanya.

“Kita berada di hadapan Putrajaya dalam hal tenaga hijau, dan kelihatannya Sarawak akan menjadi pusat rantau Asean untuk bekalan tenaga hijau. -TVS