Para penganjur, penaja dan peniaga yang terlibat merakam kenangan. Foto: TVS

Pesta makanan, minuman tarik perhatian pelancong ke Sarawak – Sebastian

ByTVS

MIRI, 23 Sept: Penganjuran pesta makanan dan minuman amat digalakkan berikutan acara itu turut menarik perhatian para pelancong ke negeri ini, kata Datuk Sebastian Ting Chiew Yew.

Menurut Timbalan Menteri Pelancongan, Industri Kreatif dan Seni Persembahan itu kementeriannya sememangnya menyokong pesta makanan dan minuman seperti Mega Pesta Orang Kampung di sini.

“Pesta seperti ini pastinya amat dialu-alukan dan disokong oleh kementerian kami, ia selari dengan pelancongan kerana bahagian penting dalam pelancongan ialah makanan dan minuman.

“Kita ingin sebahagian daripada komuniti tempatan ini mempromosikan makanan dan minuman kita sendiri. Selepas pelancong melihat tempat, mereka perlu makan dan minum.

“Ini amatlah penting kerana Miri mempunyai makanan dan minuman yang menarik dengan pelbagai kumpulan etnik dan makanan mereka sendiri yang berbeza,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media Mega Pesta Orang Kampung, pada Sabtu.

Tambahnya, istilah ‘Kampung’ yang digunakan dalam program ini dilihat unik kerana menyatukan para peniaga yang terlibat sebagai sebuah keluarga besar penduduk kampung dalam masyarakat setempat apabila mereka bekerjasama dengan satu sama lain.

“Mereka memanggilnya Pesta Orang Kampung, yang bermaksud penduduk tempatan. Perkataan kampung itu sendiri lebih kepada masyarakat setempat, disatukan sebagai sebuah keluarga besar seperti orang kampung di Miri dalam masyarakat.

“Di samping berkumpul di sini untuk mempromosikan produk mereka, dengan ini akan wujud persaudaraan dan memberi peluang kepada mereka untuk bekerjasama antara satu sama lain.

“Setiap peniaga akan mengenali antara satu sama lain dan pesta seperti ini sudah pasti akan menyatukan mereka seperti keluarga yang besar,” ujarnya.

Mega Pesta Orang Kampung akan berlangsung lima hari bermula 1 hingga 5 November di Perkarangan Boulevard Miri dengan penyertaan lebih 130 peniaga dari seluruh Sarawak dan pelbagai kaum menjual produk makanan dan minuman.

Tahun ini merupakan tahun ketiga program ini diadakan iaitu sebelumnya diadakan di Bekenu dan kali ini sekali gus akan menjadi pesta makanan halal terbesar di Miri bagi 2023. – TVS