Kereta yang dipandu mangsa cedera remuk di bahagian hadapan selepas dipercayai bertembung dengan pacuan empat roda di Jalan Panti Mali di Kanowit petang tadi. Foto: BBP Kanowit

Lelaki parah, kereta bertembung 4WD di Kanowit

ByTVS

KANOWIT, 23 Sept: Seorang lelaki cedera parah selepas kereta yang dipandunya bertembung dengan sebuah pacuan empat roda di Jalan Pantu Mali di sini, pada Sabtu.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Kanowit Penolong Penguasa Bomba (PPgB) Arrahman Chik berkata pihaknya menerima panggilan kecemasan berhubung kejadian pada jam 2.29 petang.

“Sepasukan lima anggota bomba dari Balai Bomba dan Penyelamat Kanowit beserta sebuah jentera LFRT telah dikerah ke lokasi kejadian yang terletak kira-kira lima kilometer dari balai.

“Setibanya di lokasi kejadian, komander operasi melaporkan kemalangan melibatkan sebuah pacuan empat roda jenis Toyota Hilux dan Proton Iswara yang dipandu mangsa berusia 50 tahun,” katanya menerusi satu kenyataan hari ini.

Susulan itu menurutnya seorang mangsa tersepit di dalam kereta jenis Proton Iswara terbabit.

“Pasukan bomba kemudian bertindak melakukan kerja-kerja penyelamatan dengan menggunakan konsep SAVER, menggunakan peralatan khas RTA iaitu ‘rescue tools’.

“Mangsa berjaya dikeluarkan dan diserahkan kepada pihak ambulans Hospital Kanowit untuk tindakan selanjutnya,” kata Arrahman.

Pasukan Keluaran Operasi (PKO) kemudian memastikan keadaan di lokasi kejadian selamat dan operasi ditamatkan pada jam 3.00 petang. -TVS