Lokasi kejadian pesawat terhempas di Elmina Shah Alam yang mengorbankan 10 nyawa dalam satu tragedi pada petang Khamis. Foto: Bernama

Nahas pesawat: Suami pesan kebumikan di kampung halaman

ByBernama

KLANG, 18 Ogos: “Jika saya meninggal dunia, kebumikan saya di kampung halaman”, itu pesanan Khairil Azwan Jamaluddin, 43, yang merupakan antara yang tersenarai dalam senarai penumpang pesawat jenis Beechcraft Model 390 (Premier 1)  yang terhempas di Lebuhraya Guthrie berhampiran Bandar Elmina Shah Alam, semalam.

Pesanan itu diberikan kepada isterinya Nizatul Akmar Mohd Nasir, 43, awal bulan ini ketika menyumbang kepada khairat kematian. 

“Dia ada pesan supaya dikebumikan di kampung halamannya di Kampung Mempaga, Bentong, Pahang jika meninggal dunia kerana mahu saya dan anak-anak pulang ke kampung untuk menziarah dan melawat keluarga. 

“Saya akan penuhi hasrat dia dan sudah tentu keluarga pun mahu begitu juga,” katanya ketika ditemui di luar Jabatan Forensik Hospital Tengku Ampuan Rahimah di sini, malam tadi.

Nizatul Akmar berkata sebelum penerbangan itu, suaminya menghubunginya pada pukul 1.40 tengah hari tadi memberitahu penerbangannya pada pukul 2 petang dan dijangka tiba kira-kira 4 petang serta memintanya  supaya menjaga diri.

“Suami sangat teruja dengan penerbangan kali ini…selalunya jika dia bersama Datuk Seri Johari Harun dia akan mengendalikan helikopter selaku juruterbang peribadinya tapi kali ini dia sebagai penumpang. Tak sangka itu adalah panggilan terakhirnya,” katanya.

Beliau berkata suaminya merupakan seorang yang amat mengutamakan keluarga dan kebajikan ibu bapa serta adik-beradiknya.

Nizatul Akmar berkata pada mulanya beliau enggan mempercayai pesawat yang dinaiki suaminya terlibat dalam nahas itu dan berusaha untuk menghubungi individu yang menaiki penerbangan bersama suaminya tetapi gagal.

Beliau kemudian mengambil keputusan untuk menghubungi isteri Johari yang memberitahu pesawat  dinaiki suami mereka terlibat dalam nahas itu.

“Saya bergerak ke sini dari Seremban selepas Maghrib tadi bagi tujuan pengecaman jenazah,” katanya.

Khairil Azwan meninggalkan tiga anak, kesemuanya lelaki berusia antara 10 hingga 14 tahun.

Nama Khairil Azwan dan Johari berada dalam senarai penumpang pesawat namun identiti mangsa perlu disahkan melalui proses forensik. Ketua Polis Negara Tan Sri Razarudin Husain mengesahkan tiada penumpang yang selamat. – TVS