Febbright dan Aziz berkongsi momen kejayaan bersama Pengerusi SMG, Dato Norhyati Ismail (tengah), Ketua Pegawai Eksekutif SMG, Rizal Zulkapli (kiri) dan Pemangku Ketua Bilik Berita TVS, Iqbal Asraff Mohamad Yusuf (kanan). Foto:TVS

Wartawan TVS menang perak di Anugerah Kewartawanan Malaysia MPI-Petronas 2022

BySheera

KUALA LUMPUR, 10 Jun: Wartawan TVS, Febbright James bersama jurukamera, Aziz Soleh dipilih sebagai pemenang perak kategori berita video terbaik Anugerah Kewartawanan Malaysia MPI-Petronas 2022 sempena Malam Wartawan Malaysia 2023 malam tadi.

Gandingan itu dipilih juri berdasarkan laporan bertajuk Perjuangan Cikgu Pedalaman yang dihasilkan pada tahun lepas.

Kemenangan itu membolehkan mereka membawa pulang hadiah wang tunai RM1,500 dan sijil.

Menurut Febbright, kemenangan itu merupakan kenangan manis dalam kariernya sebagai wartawan penyiaran di TVS dan berazam akan terus menghasilkan laporan berita cemerlang pada masa hadapan.

“Untuk menghasilkan laporan ini, saya bersama jurukamera, Aziz Soleh dan pemandu Leo perlu menempuh perjalanan selama enam jam melalui jalan balak yang berliku-liku. Ini satu pengalaman yang berharga. Selain itu, kesihatan saya pada waktu itu tidak begitu baik.

“Bagaimanapun, cabaran ini berbaloi dengan anugerah yang diperoleh semasa HKM 2022 ini kerana ia dapat menjadi pembakar semangat untuk menghasilkan karya yang terbaik dan berkualiti di masa akan datang,” katanya ketika ditemui TVS pada Malam Wartawan Malaysia 2023 di sini, malam tadi.

Majlis anugerah kewartawanan berprestij tersebut disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Turut hadir Menteri Komunikasi dan Digital Ahmad Fahmi Fadzil dan Ketua Eksekutif Institut Akhbar Malaysia, Chamil Wariya.

Tahun lepas, wartawan TVS Salasiah Safian berjaya melakar sejarah sebagai pemenang pertama TVS merangkul trofi Anugerah Wartawan Muda A. Samad Ismail menerusi laporannya bertajuk Kerbau Maragang Lawas, Pusuk Lawas dan Potensi Lawas Sebagai Destinasi Pelancongan yang disiarkan pada Disember tahun lepas. -TVS

Berita Berkaitan