Datuk Snowdan Lawan pada majlis pelancaran stesen radio KUPIKUPI FM Sarawak di Kuching, hari ini. Foto: TVS

‘Segulai Sejalai’ mencerminkan perpaduan di Sarawak – Snowdan

ByKamilah Yunus

KUCHING, 9 Jun: Cogan kata ‘Segulai Sejalai’ mencerminkan perpaduan erat dalam kalangan rakyat berbilang kaum dan agama di Sarawak.

Justeru, Timbalan Menteri Pelancongan, Industri Kreatif dan Seni Persembahan Datuk Snowdan Lawan berkata ia memang wajar dijadikan cogan kata di peringkat kebangsaan.

“Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim kita telah menjadikan ini sebagai contoh kepada negeri-negeri lain. Ini bukan pertama kali cogan kata kita menjadi contoh.

“Jika anda masih ingat cogan kata Agi Idup Agi Ngelaban juga digunakan oleh tentera kita di peringkat kebangsaan,” katanya diminta mengulas mengenainya pada sidang media Majlis Pelancaran Rasmi KUPIKUPI FM Sarawak di sini, hari ini.

Malah, katanya pemilihan ‘Segulai Sejalai’ wajar menjadi kebangaan rakyat Sarawak.

“Ini sebabnya kita dapat duduk semeja dengan aman dan damai di Sabah dan Sarawak. Ia merupakan perkara yang perlu diteruskan kerana ‘Segulai Sejalai’ mencerminkan etnik budaya kita yang dapat bergaul dan bekerjasama dengan baik,” katanya. 

Pada Rabu, Anwar dilaporkan berkata ‘Segulai Sejalai’, frasa bahasa Iban akan digunakan sebagai cogan kata perpaduan untuk seluruh negara.

Katanya beliau tertarik dengan frasa berkenaan yang menjadi motto dalam majlis sambutan Gawai Dayak peringkat kebangsaan yang dihadirinya di sini.

“Maknanya mana-mana saya pergi, bila berbicara soal kesatuan, perpaduan dan bekerjasama, perkuatkan, maka saya akan sebut Segulai Sejalai,” katanya. – TVS

Berita Berkaitan