Datuk Roland Sagah merakam gambar kenangan bersama pelajar-pelajar CENTEXS dari pelbagai kampus di Sarawak. Foto: Odleen Catherny (TVS)

Lebih banyak pelajar jurusan STEM diperlukan realisasi pembangunan Sarawak – Sagah

ByOdleen Catherny

KUCHING, 8 Jun: Lebih banyak tenaga kerja yang mahir sains, teknologi, kejuruteraan dan matematik (STEM) diperlukan dalam menjayakan matlamat Kerajaan Sarawak menjadi negeri berpendapatan tinggi menjelang 2030.

Menteri Pendidikan, Inovasi dan Pembangunan Bakat, Datuk Roland Sagah Wee Inn berkata mengutamakan penguasaan dalam STEM tidak bermakna kementeriannya mengabaikan pelajar jurusan sastera.

Menurutnya, Kerajaan Sarawak lebih memerlukan tenaga mahir STEM untuk membangunkan teknologi dan digital.

“Ini semua memerlukan pengetahuan dalam sains. Tidak perlu roket sains, asalkan mereka ada pengetahuan dalam bidang sains, teknologi, kejuruteraan dan matematik, ia sudah memadai,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui media selepas majlis penutupan Simposium dan Pameran Tenaga Hijau 2023 di Pusat Kecemerlangan Teknologi Sarawak (CENTEXS), di sini, hari ini.

Pada masa sama beliau menggalakkan setiap lepasan ijazah sarjana muda mengambil kursus lepasan ijazah yang bersifat kemahiran.

Mengulas mengenai keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2022 Sarawak yang menunjukkan peningkatan, Sagah menzahirkan rasa gembira dan berharap lebih ramai pelajar memperoleh keputusan cemerlang pada masa akan datang. – TVS

Berita Berkaitan