RWMF 2023 tampilkan pemenang Anugerah Grammy

ByNur Suhaida Muliyono

KUCHING, 7 Jun: Pemenang Anugerah Grammy, Gipsy Kings dan Tonino Baliardo antara pemuzik yang bakal menggegarkan pentas Rainforest World Music Festival (RWMF) 2023 pada 23 hingga 25 Jun ini.

Bertemakan ‘Reflections’, RWMF 2023 bakal menyajikan lebih 20 persembahan muzik secara langsung daripada 12 negara merentasi empat benua di seluruh dunia.

Antara lain, pemuzik antarabangsa yang turut beraksi termasuk kumpulan sembilan ahli dari Tanzania, Safi Theatre, yang menggabungkan muzik ngoma tradisional (dram dan tarian) dengan akrobatik.

Seterusnya Rastak dari Iran yang mempamerkan muzik rakyat Iran dengan irama kontemporari, Fasylive dari Maldives yang menghidangkan muzik diilhamkan daripada gelombang laut Maldives.

Manakala Afriquoi dari United Kingdom bakal menggabungkan irama Afrika dengan rentak elektronik secara langsung sekali gus mencipta bunyi yang bertenaga dan memukau.

Persembahan akan diteruskan dengan Chatusram dari India, Rizal Hadi & Folk dari Indonesia, Ethno Thai Fusion Sound Band dari Thailand, Kumi Masunaga dari Jepun dan Syed Ibrahim dari Singapura.

RWMF pada tahun ini juga menyaksikan penganjurannya kembali fizikal sepenuhnya sejak 2019 ketika pandemik COVID-19 mula melanda dunia.

Dapatkan tiket RWMF tahun ini di platform Klook, yang merupakan ejen tiket rasmi RWMF 2023.

Sementara maklumat lanjut mengenai barisan pemuzik dan informasi tiket boleh didapati di laman web rasmi RWMF di http://rwmf.net. -TVS

Berita Berkaitan