Perpaduan agenda utama Kerajaan Sarawak dalam membangunkan negeri – Uggah

Spread the love

KUCHING, 25 Mei: Perpaduan wajar menjadi agenda utama dalam setiap tindakan bagi meningkatkan semangat muhibah dan rasa kekitaan demi keharmonian negara.

Timbalan Premier Sarawak Datuk Amar Douglas Uggah Embas yang berkata demikian menambah, perpaduan turut dijadikan agenda utama Kerajaan Sarawak dalam membangunkan negeri.

Menurutnya, sektor ekonomi juga akan berkembang dan maju jika perpaduan rakyatnya kukuh.

Perpaduan agenda utama Kerajaan Sarawak

“Perpaduan dan integrasi adalah antara tunjang utama untuk mencapai kestabilan politik, kemampanan ekonomi dan keharmonian sosial sejajar dengan aspirasi Strategi Pembangunan Pasca COVID-19 (PSCDS) 2030,” katanya pada Majlis Penutupan Sambutan Minggu Perpaduan 2023 Peringkat Kebangsaan di Tebingan Kuching, hari ini.

Uggah berkata Sarawak sangat bertuah kerana mempunyai sebuah kerajaan yang amat prihatin dan peka, sekali gus menghargai perpaduan dalam kalangan rakyat berbilang kaum.

“Kita telah mempunyai UNIFOR iaitu Unit Hal Ehwal Agama-Agama Lain. Ia diwujud untuk membantu agama-agama selain Islam dengan menyediakan dana untuk mendirikan atau membaik pulih rumah ibadat, mendapatkan tapak dan untuk belanja pengurusan,” katanya.

Dalam pada itu Uggah berkata sambutan Minggu Perpaduan ini bertepatan bagi mengeratkan lagi hubungan masyarakat pelbagai kaum, malah mengenali adat dan budaya pelbagai etnik.

Turut hadir, Menteri Pembangunan Wanita, Kanak-Kanak dan Kesejahteraan Komuniti Sarawak, Dato Sri Fatimah Abdullah dan Menteri Perpaduan Negara Datuk Aaron Ago Dagang. – TVS


Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published.