Maritim Sarawak tahan kapal kargo batu kerikil gagal pamer lesen

Spread the love

KUCHING, 23 Mei: Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Ibu Pejabat Maritim Negeri Sarawak menahan kapal kargo yang membawa muatan batu kerikil pada jarak kira-kira 2.1 batu nautika tenggara Tanjung Po, pukul 4.40 petang, Isnin.

Pengarah Maritim Negeri Sarawak, Laksamana Pertama Maritim Zin Azman Md Yunus berkata, aset ronda Maritim Malaysia yang sedang melakukan operasi pemantauan berdekatan perairan tersebut telah mengesan sebuah kapal kargo yang mencurigakan.

“Hasil pemeriksaan dan penggeledahan mendapati kapal kargo berkenaan dikendalikan oleh tujuh orang kru termasuk nakhoda (Master), dua orang warga tempatan, empat orang warganegara India dan seorang warganegara Myanmar berumur lingkungan 19 tahun hingga 53 tahun.” katanya menerusi kenyataan hari ini.

Beliau berkata, hasil pemeriksaan lanjut, kesemua mereka mempunyai pengenalan diri dan kes akan disiasat di bawah Ordinan Perkapalan Saudagar (MSO) 1952 iaitu gagal mempamerkan dokumen Domestic Shipping License (DSL) yang sah ketika diperiksa.

Dalam pada itu, beliau memberitahu Maritim Malaysia sentiasa mengalu-alukan maklumat daripada seluruh komuniti Maritim untuk melaporkan sebarang aktiviti mencurigakan, jenayah maritim atau kecemasan di laut terus ke talian Pusat Operasi Maritim Negeri Sarawak di talian 082-432544/ 432016 yang beroperasi 24 jam. -TVS


Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published.