DUN Sarawak: MTCP peruntukkan RM15.9 juta geran untuk 74 acara tempatan, antarabangsa

Spread the love

KUCHING, 23 Mei: Kementerian Pelancongan, Industri Kreatif dan Seni Persembahan (MTCP) Sarawak telah memperuntukkan sejumlah RM15,950,612 juta untuk menyokong 74 acara tempatan dan antarabangsa sehingga Mei tahun ini.

Menterinya, Datuk Seri Abdul Karim Rahman Hamzah berkata bahawa kementeriannya terus menerima permohonan untuk dana sokongan dan permintaan ini akan dipertimbangkan berdasarkan kriteria.

@tvstvmy

Kementerian Pelancongan, Industri Kreatif dan Seni Persembahan (MTCP) Sarawak telah memperuntukkan sejumlah RM15,950,612 juta untuk menyokong 74 acara tempatan dan antarabangsa sehingga Mei tahun ini. TVS122 TVSNews #DUNSarawak TrendingNewsMalaysia BeritadiTiktok

♬ original sound – TVS News – TVS News

“Dalam kategori filem, filem Sumpahan Jerunei yang menerima dana sokongan daripada kementerian saya pada tahun 2019 dijadualkan akan ditayangkan pada 27 Julai di pawagam.

“Filem berkenaan berdasarkan amalan Melanau purba dalam abad ke-13 di Borneo,” katanya dalam ucapan beliau ketika ucapan penggulungannya di DUN di sini, hari ini.

Abdul Karim turut memberitahu bahawa terdapat beberapa acara antarabangsa yang telah disahkan tahun ini termasuk Festival Muzik Hutan Hujan Dunia (RWMF), Festival dan Anugerah Filem Antarabangsa Asean, Regatta Bot 2023 Antarabangsa Sarawak Edisi ke-9, Regatta Sarawak, dan Festival Jazz Borneo.

“Kementerian saya juga telah bekerjasama dengan Kumpulan Tugas Pelancongan Bahagian (DTTG), majlis-majlis tempatan, dan pertubuhan-pertubuhan tempatan untuk menyokong acara pelancongan, seni, dan budaya tempatan.

“Setiap DTTG juga diberi peruntukan dana sokongan untuk mencipta kandungan video bagi Pameran Digital Kemerdekaan Sarawak 60 Tahun dan perayaan,” katanya.

Sebelum ini, Abdul Karim berkata bahawa kementeriannya telah memudahkan acara dan festival yang dianjurkan oleh pelbagai agensi melalui dana sokongan.

“Acara-acara ini menarik pelawat yang datang ke Sarawak dan mencipta peluang ekonomi untuk komuniti tempatan serta meningkatkan perhatian media antarabangsa.”

Tahun lalu, kementeriannya menyokong sejumlah 128 acara dan festival di seluruh negeri dengan jumlah bantuan kewangan sebanyak RM 31,568,549.

Di samping itu, beliau berkata Lembaga Pelancongan Sarawak (STB) telah merancang 55 inisiatif pemasaran dengan tujuan pertumbuhan melalui penyertaan dalam pameran perdagangan dan pengguna domestik dan antarabangsa serta lawatan produk yang dikemaskini. – TVS


Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published.