Tidak kibar bendera Malaysia, Maritim tahan bot tunda

Spread the love

TANJUNG MANIS, 22 Mei: Sebuah bot tunda beserta tongkang ditahan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim) susulan gagal mengibarkan bendera Malaysia dekat muara Belawai, semalam.

Pengarah Zon Maritim Tanjung Manis, Komander Maritim Gilbert Tinggak Numpang berkata kesalahan di bawah Ordinan Perkapalan Saudagar 1952 itu, bot berkenaan juga tidak memiliki sebarang isyarat bentuk di tiang ‘mast’ ketika bersauh.

“Pada 2 petang semalam, aset ronda Maritim Malaysia yang sedang melaksanakan operasi pemantauan berdekatan dengan perairan tersebut telah mengesan sebuah bot tunda beserta tongkang muatan pasir sedang bersauh lebih kurang 1.2 batu nautika dari aset Maritim Malaysia.

“Hasil pemeriksaan dan penggeledahan mendapati bot berkenaan dikendalikan oleh sembilan orang kru termasuk nakhoda (Master) berumur lingkungan 23 tahun hingga 42 tahun dan kesemua kru didapati mempunyai dokumen pengenalan diri yang sah,” katanya menerusi kenyataan media, hari ini.

Menurutnya lagi, bot yang berpangkalan dari Pelabuhan Klang berkenaan didapati bersauh untuk membaiki kerosakan pada janakuasa dan perlu bersauh bagi membaiki kerosakan.

Bot berkenaan diiring masuk ke Jeti Terminal Tanjung Manis untuk siasatan lanjut di bawah Ordinan Perkapalan Saudagar 1952. 

“Maritim Malaysia mengingatkan kepada komuniti maritim supaya mematuhi segala peraturan undang-undang sebelum melakukan sebarang aktiviti di laut,” ujarnya.

Komuniti maritim turut diminta untuk melaporkan segera sebarang aktiviti yang mencurigakan ataupun kemalangan di laut secara terus ke talian Malaysian Emergency Response Services (MERS) 999 atau Pusat Operasi Maritim Zon Maritim Tanjung Manis (010- 5063293) / Pusat Operasi Maritim Negeri Sarawak (082-432544) yang beroperasi 24 jam. – TVS


Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published.