Program berkaitan sape dan regata kukuhkan perpaduan

Spread the love

KUCHING, 22 Mei: Yayasan Perpaduan Sarawak akan menganjurkan beberapa program melibatkan sape dan regata bagi mengukuhkan semangat perpaduan dalam kalangan masyarakat.

Timbalan Pengerusi Yayasan Perpaduan Sarawak, Datuk Patinggi Tan Sri Dr George Chan berkata, program-program berkenaan akan menyasarkan penglibatan golongan muda.

Yayasan Perpaduan Sarawak anjur dua program tahun ini

Katanya ini bagi memupuk minat mereka terhadap seni sape.

“Antara yang akan dianjurkan termasuklah bengkel sape dan perjumpaan peminat alat muzik tradisional itu dari Semenanjung Malaysia dan juga seluruh dunia.

“Ini akan diteruskan dengan demonstrasi persembahan sape dan bagaimana ia boleh mempupuk semangat perpaduan,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas mengadakan lawatan hormat ke atas Yang di-Pertua Negeri Sarawak, Tun Pehin Sri Abdul Taib Mahmud di kediamannya di sini hari ini.

Jelasnya, program berkenaan dirancang pada Jun ini serta akan dikemukakan kepada penganjur Rainforest World Music Festival yang akan datang.

Sementara itu beliau memberitahu, Yayasan Perpaduan Sarawak juga akan menganjurkan Regata Baram Sarawak 2023 pada Ogos ini yang dijangka akan dirasmikan oleh Tun Abdul Taib.

“Regata memiliki sejarah yang menyatukan pelbagai kaum dan oleh itu kita mahu orang ramai tahu sejarah penganjuran regata kali pertama,” katanya. -TVS


Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published.