DUN Sarawak: Kerajaan peka isu harga tiket penerbangan melampau

Spread the love

KUCHING, 22 Mei: Kementerian Pengangkutan Sarawak (MOTS) mengambil berat keluhan penumpang dan pelajar dari Sarawak yang berhasrat untuk pulang sempena musim perayaan.

Menteri Pengangkutan, Dato Sri Lee Kim Shin berkata, kementeriannya bersama Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (MAVCOM) serta syarikat penerbangan ketika ini bekerjasama untuk memastikan penerbangan ke Sarawak mencukupi.

“Kementerian telah berbincang dengan Kementerian Pengangkutan Malaysia dan syarikat penerbangan yang terlibat untuk meningkatkan kekerapan penerbangan pada musim perayaan termasuk bagi sambutan Hari Gawai dan cuti sekolah yang akan datang.

“Hasil perbincangan dan kerjasama baik, mereka (syarikat penerbangan) telah mempertimbangkan permintaan kita,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam sesi penggulungan bagi kementerian beliau di Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak, hari ini.

Sementara itu, Kim Shin turut mengalu-alukan harga tiket penerbangan sehala dari Semenanjung Malaysia ke Sabah atau Sarawak yang dijual pada harga maksimum RM300 bersempena Pesta Kaamatan dan Hari Gawai berbanding penggunaan harga dinamik.

“Mekanisme harga dinamik merupakan amalan yang diguna pakai oleh kebanyakan syarikat penerbangan di seluruh dunia untuk menetapkan tambang penerbangan berdasarkan permintaan dan keadaan pasaran,” katanya.

Jelas beliau, MOTS juga akan mencadangkan kepada MAVCOM untuk membangunkan harga siling yang boleh digunakan untuk syarikat penerbangan tanpa menjejaskan daya saing syarikat penerbangan berkenaan.

“Jika harga ditetapkan terlalu rendah, maka kita tidak boleh menikmati tambang rendah.

“Justeru, kita harus realistik dan munasabah,” katanya. -TVS


Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published.