DUN Sarawak: TIE ditetap sebagai pusat pengilangan di Serian

Spread the love

KUCHING, 19 May: Kajian Rancangan Induk Serian 2020-2030 mengenal pasti Kawasan Perindustrian Tebedu (TIE) sebagai pusat pengilangan bagi Bahagian Serian, kata Datuk Dr Malcolm Mussen.

Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Pelaburan itu berkata TIE akan memanfaatkan ladang getah yang luas di negara jiran dan aktiviti pemprosesan getah hulu.

“Kajian tersebut merancang TIE akan memproses produk berasaskan lateks dan kayu getah untuk pembuatan perabot.

“Industri ini akan memberikan manfaat sinergi dengan Kalimantan Barat,” katanya menjawab pertanyaan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tebedu, Dr. Simon Sinang pada Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) di sini, hari ini.

Dalam pada itu, beliau menjelaskan bahawa TIE terletak secara strategik di kawasan tersebut dan mempunyai potensi besar untuk menarik pelaburan langsung asing (FDI) dan pelaburan langsung domestik (DDI).

“Kerajaan akan terus mempromosikan TIE untuk menarik lebih banyak syarikat pengilangan. Terdapat sebuah pelabuhan dalam negeri di kawasan perindustrian untuk menyediakan perkhidmatan logistik, imigresen, dan kastam.

“Saat ini, satu projek perabot kayu telah diluluskan untuk ditempatkan di sana,” ujarnya.

Sementara itu, beliau menyatakan projek Kompleks Imigresen, Kastam, Kuarantin, dan Keselamatan (ICQS) Tebedu yang baharu kini dalam proses di peringkat mereka bentuk bangunan berkenaan.

“Apabila ICQS baru ini siap, ia akan memperkukuhkan perdagangan sempadan yang mempunyai potensi besar.

“Kerajaan Sarawak akan berusaha dengan Kerajaan Persekutuan untuk berhubung dengan kerajaan Indonesia bagi memperjelas perdagangan sempadan antara kedua-dua negara ini, serta meninjau semula Perjanjian Lintas Sempadan (BCA) 1967 dan Perjanjian Perdagangan Sempadan (BTA) 1970,” katanya.

Berkenaan perkembangan normalisasi perdagangan di Tebedu-Entikong, Malcolm berkata rundingan berterusan antara Kementerian Pelaburan, Perdagangan, dan Industri (MITI) Malaysia dan Kementerian Perdagangan Indonesia sedang berlangsung untuk memperjelaskan perdagangan antara Tebedu dan Entikong.

“Sesi rundingan antara menteri kedua negara dijadualkan akan berlangsung pada bulan Mei tahun ini dan MITI akan memohon penjelasan daripada Indonesia mengenai perkara ini kerana Entikong telah dikuatkuasakan sebagai pelabuhan kering antarabangsa.

“Dengan harapan bahawa kedua-dua Perjanjian Lintas Sempadan (BCA) dan Perjanjian Perdagangan Sempadan (BTA) boleh ditandatangani tahun ini, diharapkan ini akan merangsang lagi impak ekonomi positif kepada kedua belah pihak dan menarik lebih ramai pelabur untuk menubuhkan projek pengilangan di Estate Perindustrian Tebedu,” jelasnya. – TVS


Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published.