DUN Sarawak: Sarawak destinasi ekopelancongan, acara perniagaan menjelang 2030

Spread the love

KUCHING, 19 Mei: Kementerian Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan Sarawak (MOTAC) optimis Sarawak akan menjadi destinasi utama untuk ekopelancongan dan perniagaan acara di rantau ASEAN menjelang 2030 dengan penglibatan pemain industri berkaitan.

Timbalan Menteri Pelancongan, Industri Kreatif dan Seni Persembahan Sarawak, Datuk Sebastian Ting Chiew Yew berkata kerjasama itu telah membantu usaha memulihara budaya, warisan dan biodiversiti Sarawak serta menggalakkan pelaburan dan pembangunan melalui tanggungjawab tindakan.

Menurutnya, fokus utama MOTAC ialah pada pelancongan mampan dan pemeliharaan alam semula jadi yang melibatkan penyertaan dan pemerkasaan komuniti setempat.

“Melalui kerjasama MOTAC, Sarawak telah mendaftarkan sejumlah 48 kluster inap desa dengan sejumlah 596 pengusaha inap desa dan 1401 bilik ditawarkan kepada pelancong itu pada tahun 2022.

“Terdapat 10 pemuliharaan eko ditawarkan kepada pelawat oleh perbadanan perhutanan Sarawak (SFC) yang menarik seramai 639 pelawat pada tahun 2022.

“Pelantikan Renjer Hidupan Liar Kehormat yang melibatkan komuniti dan program seperti Pendidikan Pemuliharaan dan Kesedaran Awam (CEPA) turut dilaksanakan oleh Perbadanan Perhutanan Sarawak (SFC).

“Seramai 440 pemandu pelancong, tuan rumah (hos) tempatan dan pengendali inap desa telah dilatih untuk memupuk usaha pelancongan mampan,” katanya bagi menjawab pertanyaan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Satok, Dato Ibrahim Baki di Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) di sini, hari ini.

Mengulas lanjut mengenai strategi kempen pemasaran pelancongan, beliau mendedahkan Lembaga Pelancongan Sarawak (STB) sentiasa menggunakan pendekatan pelbagai serampang seperti membangunkan inisiatif dan program untuk menjana pertumbuhan dan penukaran dalam sektor pelancongan.

Antara program sedemikian yang akan dianjurkan ialah kempen Global Sia Sitok yang terbuka untuk pelancong antarabangsa dan bukan warga Sarawak ke Sarawak, kerjasama Persatuan Pengembaraan Asia Pasifik (PATA) yang menganjurkan PATA Forum Pengalaman Destinasi dan Pasar (PDFM) 2023 untuk membincangkan peluang baharu untuk mempromosikan kelestarian dalam industri, serta festival tahunan Rainforest World Music Festival (RWMF) dan Regatta Perahu Naga Antarabangsa Sarawak yang menarik ramai pengunjung domestik dan antarabangsa ke Sarawak. – TVS


Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published.