DUN Sarawak: Penggabungan sekolah kurang murid perlu sokongan penduduk – Dr Annuar

Spread the love

KUCHING, 17 Mei: Cadangan menubuhkan sebuah sekolah berpusat menerusi penggabungan SK Nangga Jagau, SK Nangga Nirok dan SK Nangga Balingiau di Kanowit memerlukan persetujuan dan sokongan komuniti setempat.

Timbalan Menteri Pendidikan, Inovasi, dan Pembangunan Bakat Datuk Dr Annuar Rapa’ee berkata sekolah berpusat adalah penyelesaian terbaik kerana sekolah-sekolah ini mempunyai pendaftaran murid yang rendah.

“SK Nangga Jagau mempunyai 26 murid manakala SK Nangga Dirok mempunyai 28 murid dan SK Nangga Balingiau mempunyai 88 murid. Maknanya sekolah-sekolah ini termasuk dalam kategori pendaftaran rendah. Walaupun jumlah keseluruhan murid dikumpulkan, ia masih di bawah 150 murid.

“Penyelesaian terbaik adalah dengan menggabungkan sekolah-sekolah ini dan membina sebuah sekolah berpusat untuk komuniti di kawasan ini,” katanya menjawab pertanyaan wakil rakyat Ngemah, Anyi Jana semasa sesi soal-jawab pada Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) di sini, hari ini.

Dr Annuar berkata semakin kecil bilangan murid, semakin rendah sumbangan atau peruntukan yang akan diberikan, justeru ini adalah cabaran dihadapi sekolah dengan pendaftaran rendah.

“Sebelum ini, kami ada inisiatif untuk menggabungkan sekolah-sekolah ini dengan mempertimbangkan bahawa menutup mana-mana sekolah perlu mendapat persetujuan dari komuniti.

“Kami ingin meminta wakil rakyat untuk meyakinkan rakyat bahawa penyelesaian terbaik adalah dengan menggabungkan ketiga-tiga sekolah ini.

“Ini akan menyediakan persekitaran yang lebih baik untuk guru mengajar dan bagi murid untuk mempunyai persekitaran yang kondusif dan kompetitif, terutamanya dari segi aktiviti kurikulum,” katanya.

Mengenai isu banjir yang sering melanda ketiga-tiga sekolah itu, Dr Annuar menggesa wakil rakyat tempatan yang terpilih untuk bekerjasama dengan kementerian dalam mengenalpasti kawasan yang sesuai untuk pemindahan.

“Sekolah-sekolah ini kerap terjejas oleh banjir kerana mereka terletak di tebing sungai dan kawasan rendah. Mereka dibina di sepanjang tebing sungai pada zaman kolonial ketika sungai merupakan cara pengangkutan utama.

“Jabatan Pendidikan Negeri telah mencadangkan untuk memindahkan sekolah-sekolah ini ke kawasan yang lebih baik, tetapi tapak baru tersebut tidak begitu sesuai.

“Sekali lagi, saya ingin menggesa wakil rakyat tempatan yang terpilih untuk bekerjasama dengan kami dalam mencari tempat yang lebih baik untuk menempatkan sekolah-sekolah ini bagi menangani masalah banjir,” katanya. – TVS


Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published.