DUN Sarawak: Kerajaan Sarawak lulus peruntukan RM90 juta untuk membina tiga Taman Pertanian Jitu

Spread the love

KUCHING, 17 Mei: Kerajaan Sarawak meluluskan peruntukan RM90 juta bagi membina tiga Taman Pertanian Jitu di Rampangi, Kuching, Sungai Sibiew, Bintulu dan Kabuluh, Miri.

Timbalan Menteri Industri Makanan, Komoditi, dan Pembangunan Wilayah Datuk Dr Abdul Rahman Ismail berkata projek-projek berkenaan sedang dalam peringkat perancangan dan pembinaan dijangka akan bermula pada suku keempat tahun ini atau suku pertama tahun depan.

RM90 juta bina tiga Taman Pertanian Jitu Sarawak

“Taman-taman ini akan memberi tumpuan kepada penanaman sayur-sayuran bernilai tinggi seperti tomato, cili, halia, dan bawang merah,” katanya menjawab soalan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Satok Dato Ibrahim Baki pada Persidangan Dewan Undangan Negeri Sarawak di sini, hari ini.

Beliau turut memaklumkan Dewan bahawa model perniagaan yang dicadangkan untuk Taman Pertanian Jitu adalah berdasarkan Rakan Kongsi Awam-Swasta-Masyarakat (PPCP).

Menerusi model ini, kerajaan akan menyediakan tanah dilengkapi kemudahan infrastruktur asas, utiliti serta kemudahan pertanian moden seperti mesin automatik, sensor dan Internet Kebendaan (IoT).

“(Ini) adalah sebahagian daripada pengenalan Kecerdasan Buatan dalam amalan pertanian dan industri melalui Pertanian Jitu.

“Bagi sektor swasta, mereka akan mengendalikan taman ini, menyediakan sokongan teknikal dan bantuan serta membantu petani kecil pertanian sekitar dalam memasarkan hasil pertanian mereka,” katanya.

Beliau sebelum ini menyatakan bahawa pelaksanaan teknologi pertanian moden seperti teknologi maklumat, IoT dan Kecerdasan Buatan sedang memperoleh momentum di Sarawak.

Menurutnya, penggunaan teknologi ini dalam pertanian dapat membantu meningkatkan kecekapan pengeluaran, mencapai hasil yang lebih tinggi dan memastikan keselamatan makanan.

Beliau menambah bahawa ini juga akan menarik generasi muda untuk terlibat dalam aktiviti pertanian.

“Namun, kadar penggunaan teknologi pertanian moden dalam kalangan komuniti pertanian di Sarawak masih sangat rendah.

“Ini disebabkan kos pelaburan yang tinggi, kekurangan kemahiran dan pengetahuan. Contoh teknologi pertanian jitu yang digunakan di Sarawak adalah pemberi makan pintar dan roda paddle pintar dalam penternakan udang.

“Sistem ini telah berjaya dilaksanakan oleh sebuah syarikat swasta di ladang udang mereka di Luba Stoh, Santubong, Telaga Ai dan Sambir sejak 2019 dan menghasilkan produk berkualiti dan peningkatan pengeluaran lebih daripada 50 peratus berbanding kaedah konvensional,” katanya.

Beliau menambahkan bahawa sistem yang sama kini sedang dilaksanakan untuk 20 penternak ikan tilapia di Batang Ai sebagai projek perintis melalui kerjasama antara sebuah syarikat swasta dan Pertubuhan Penternak Sarawak dengan tujuan meningkatkan pendapatan bulanan penternak kepada sekurang-kurangnya RM6,000 sebulan daripada sekitar RM1,000 pada masa kini.

“Kementerian saya telah mengambil pelbagai inisiatif untuk mempromosikan penggunaan teknologi pertanian moden di Sarawak.

“Antara inisiatif yang diambil termasuk penyediaan latihan dan pengembangan dalam pertanian moden; pembangunan Taman Pertanian Jitu dan Taman Agroteknologi Sarawak (Sartech); kerjasama dengan sektor swasta dan institusi untuk membangunkan teknologi pertanian pintar; serta menyediakan sokongan kewangan seperti geran dan pinjaman,” ujarnya. – TVS


Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published.