1,693 warga polis, orang ramai sertai larian Narcofic 2023

Spread the love

KUCHING, 13 Mei: 1,693 peserta larian terdiri daripada anggota polis dari 28 Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) seluruh Sarawak, pelatih Pusat Latihan Polis (PULAPOL), Persatuan Keluarga Polis (PERKEP) dan orang awam menyertai larian Narcofic Fun Run 2023 anjuran IPD Kuching pagi tadi.

Bertemakan United Against Drug and Illegal Racing, larian yang bermula sekitar jam 6.30 pagi itu terbahagi kepada dua kategori iaitu 3 kilometer (km) dan 7 km.

Sebahagian dari peserta larian terdiri dari orang awam dan anak anggota polis merakam gambar kenangan bersama Datuk Mohd Azam Ahmad Sapri. Foto: TVS.

Menurut Pesuruhjaya Polis Sarawak Datuk Mohd Azman Ahmad Sapri program larian tersebut merupakan salah satu acara bersempena sambutan Hari Polis ke-216 tahun tahun ini.

“Tarikh 13 Mei dipilih kerana pada tarikh ini terjadinya insiden rusahan kaum dan kemuncak masalah perpaduan di Malaysia.

“Tetapi pada hari ini kita dapat lihat disekeliling kita pada pagi yang indah ini adanya pelbagai bangsa seperti bangsa Iban, Bidayuh, Melayu dan Cina yang menyantuni program Narcofic Fun Run sebagai tanda kita bersatu seperti kita bersatu untuk membanteras jenayah,” katanya lagi.

Sebahagian dari peserta larian 3km yang dirakam lensa TVS tiba di garisan penamat. Foto: TVS.

Hadir sama, Timbalan Pesuruhjaya Polis Sarawak DCP Dato’ Mancha Ata, Pemangku Ketua Polis Daerah Kuching, Superintendan Merbin Lisa, Pengerusi PERKEP Kontijen Sarawak Datin Nassariah Mohd Nasir dan Timbalan Pengerusi PERKEP Kontijen Sarawak Datin Jennita Anak William.

Walaupun hujan turun seawal jam 6 pagi tadi tidak mematahkan semangat peserta larian untuk menghabiskan larian mengikuti kategori yang dipilih.

Program itu turut meyaksikan 25 hadiah cabutan bertuah yang disampaikan kepada pemenang dengan tiga hadiah utama iaitu basikal Mountain Bike bernilai lebih RM 500 setiap sebuahnya. – TVS


Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published.