Segera cuci luka jika digigit anjing

Spread the love

KUCHING, 11 Mei: Individu yang digigit, dicakar atau terdedah kepada air liur anjing dinasihatkan segera mencuci luka dengan air mengalir dan sabun sekurang-kurangnya selama 15 minit.

Ketua Penolong Pengarah Kanan Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC), Jabatan Kesihatan Negeri Sarawak, Dr. Ivan Vun Jan Shui berkata, tindakan itu merupakan langkah awal untuk membendung virus rabies yang terdapat pada air liur haiwan berkenaan.

Elak terkena air liur, gigitan dan cakaran haiwan

Katanya, tindakan itu juga sangat penting kerana jangkitan virus itu boleh membawa maut.

“Virus ini boleh menjangkiti manusia melalui gigitan atau kontak langsung sama ada melalui luka atau lapisan mukosa tubuh.

Baca artikel berkaitan > > > Satu lagi kematian akibat rabies di Sarawak

“Kematian boleh berlaku sekiranya jangkitan merebak ke otak,” katanya ketika dihubungi TVS, hari ini.

Beliau berkata demikian sebagai berkongsi langkah pencegahan awal yang boleh dilakukan oleh orang ramai sekiranya mereka terdedah kepada elemen berkaitan penularan virus rabies.

Semalam Sarawak mencatatkan satu kes kematian terbaharu akibat wabak itu di negeri ini.

Sementara itu, Dr. Ivan menambah antara tanda awal rabies adalah termasuk demam, sakit dan lenguh pada tempat gigitan, kelesuan otot badan dan sakit kepala.

“Apabila virus menyerang sistem saraf pusat, gejala seperti keresahan, kegelisahan, perubahan sikap secara tiba-tiba, ketakutan terhadap air (hydrophobia), insomnia dan lumpuh bakal berlaku,” katanya.

Menurutnya, individu yang terdedah kepada virus itu perlu mendapatkan rawatan segera di klinik kesihatan atau hospital terdekat.

Pesakit juga perlu memastikan menerima vaksin anti-rabies yang lengkap. -TVS


Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published.