Sarawak kongsi polisi ekonomi lestari pada forum antarabangsa

Spread the love

KUCHING, 9 Mei: Kerajaan Sarawak berkongsi usaha yang telah dilaksanakan ke arah memacu perindustrian yang mampan sempena Forum Antarabangsa Udara Bersih Malaysia Pertama 2023 (MACIF 1.0).

Timbalan Menteri Tenaga dan Kelestarian Alam Sekitar Sarawak, Dr Hazland Abang Hipni berkata, menerusi MACIF 1.0, beliau turut membentangkan cabaran, isu serta strategi mitigasi yang telah dilaksanakan.

Katanya, dasar dan peraturan kerajaan bagi mempromosikan industri mampan turut disentuh.

“Ini termasuklah bagaimana pemimpin industri boleh bekerjasama dengan pembuat dasar untuk memacu perubahan.

“Selain itu, Sarawak juga berkongsi mengenai insentif yang boleh dilaksanakan kerajaan untuk menggalakkan industri mengamalkan amalan mampan,” katanya.

Beliau berkata demikian menerusi kenyataan media di Bangi, Selangor hari ini yang mana forum bertemakan Industri Lestari – Strategi Mitigasi Ke Arah Langit Biru itu berlangsung.

Forum anjuran Pertubuhan Forum Udara Bersih Malaysia (MyCAS) itu bertujuan untuk menyediakan platform perbincangan dan perkongsian pengetahuan mengenai isu berkaitan kualiti udara.

Ianya selaras dengan matlamat utama penubuhan MyCAS yang mahu menangani isu berkaitan kualiti udara di peringkat global dan nasional.

Turut hadir Presiden dan Ketua Pegawai Strategik International Green Trends Cockpit Sdn. Bhd., Pengerusi MyCAS, Ts Dr Noor Zaitun Yahya. -TVS


Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published.