Kutipan zakat di Sarawak meningkat tahun ini

Spread the love

KUCHING, 9 Mei: Jumlah kutipan zakat di Sarawak meningkat dalam lingkungan lima hingga 10 peratus setiap tahun.

Pengurus Besar Tabung Baitulmal Sarawak (TBS), Datu Abang Mohammad Shibli Abang Mohd Nailie berkata, peningkatan itu berpunca daripada pembayaran zakat harta.

Pengurus Besar Tabung Baitulmal Sarawak (TBS), Datu Abang Mohammad Shibli Abang Mohd Nailie. Foto: Muhammad Yusuf (TVS).

Kata beliau, lebih 65 peratus kutipan zakat yang diterima TBS pula diperolehi menerusi potongan gaji bulanan secara automatik.

“Cara ini diterima oleh orang ramai kerana tidak membebankan termasuklah aspek pembayaran serta jumlah yang dibayar kerana yang penting ialah menunaikan kewajipan sebagai umat Islam.

“Kejayaan ini turut disumbang oleh kesudian majikan menerima sistem ini dan zakat yang diterima pula telah diagihkan kepada mereka yang berhak,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas hadir pada Majlis Bersama Pelanggan TBS di Batu Kawa di sini hari ini.

Pada majlis itu, TBS turut menerima zakat harta daripada Etiqa Takaful sebanyak RM1.06 juta, yang diserahkan oleh Timbalan Ketua Pegawai Eksekutifnya, Mohammad Yunos Mohd. Sood.

Sementara itu, Abang Mohammad Shibli memberitahu, pengumpulan zakat fitrah pada tahun berjumlah RM4.05 juta berdasarkan kadar RM7 yang ditetapkan.

Inidividu yang ingin mula membayar zakat harta secara automatik boleh membuat permohonan melalui laman web rasmi TBS di www.tbs.org.my. – TBS


Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published.