PM harap hentikan ‘drama’ tukar Perdana Menteri

Spread the love

BUKIT MERTAJAM, 6 Mei: Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim meminta pihak pembangkang menghentikan isu menukar kerajaan dan memberi fokus kepada rakyat.

Ujarnya, ia merupakan masa yang tepat untuk ‘mematikan’ desas-desus menukar Perdana Menteri kerana tidak menguntungkan negara.

“Kalau ada angka, (sila) bawa. Saya akan berdepan dengan orang yang bawa usul dan kita akan bertempur dalam sidang Parlimen dua minggu lagi.

“Tapi syaratnya, yang ini ‘episod’ akhir supaya kita boleh tumpu perhatian untuk membangunkan negara,” katanya hari ini.

Beliau berkata demikian semasa menyampaikan ucapan pada Majlis Rumah Terbuka Aidilfiti Malaysia Madani di Universiti Teknologi Mara (UiTM) Cawangan Pulau Pinang, Permatang Pauh di sini.

Turut hadir, Yang di-Pertua Negeri Pulau Pinang, Tun Ahmad Fuzi Abdul Razak, Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, Ketua Menteri Pulau Pinang, Chow Kon Yeow dan beberapa barisan menteri.

Terdahulu, terdapat desas-desus yang tersebar kononnya ketua pembangkang yang juga Setiausaha Agung Bersatu, Datuk Seri Hamzah Zainudin mempunyai akuan bersumpah (SD) dan sokongan majoriti untuk menjadi Perdana Menteri baharu.

Sementara itu Perdana Menteri berkata, pentadbiran yang diusahakan kini adalah untuk menghentikan salah laku pemimpin, peyelewengan, rasuah serta menggunakan kedudukan untuk mengaut kekayaan kepada diri, keluarga dan saudara-mara.

“Hasil negara kini bertambah serta pelaburan dari China, India, Amerika Syarikat dan Australia melonjak naik kerana keyakinan pelabur asing terhadap pimpinan dan kerajaan yang stabil.

“Jangan sabotaj. Kalau kita sudah beri ruang dan cuba menyalah guna (kuasa), kita akan bertindak sewajarnya tanpa bertolak ansur,” katanya lagi. – TVS


Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published.