Ibu tidak sedar kanak-kanak tiga tahun lemas dalam kolam renang

Spread the love

IPOH, 1 Mei: Seorang budak perempuan berusia tiga tahun mati lemas di dalam sebuah kolam renang ketika keluarga mangsa berkunjung ke rumah datuknya di Tambun di sini semalam.

Mangsa ditemukan tidak sedarkan diri di dalam kolam renang di tepi sebuah rumah lot milik jiran datuknya pada kira-kira 6.30 petang.

Menurut Ketua Polis Perak, Datuk Seri Mohd Yusri Hassan Basri, kejadian berlaku ketika mangsa bersama keluarga pergi menziarahi saudara-mara.

Ujar beliau, kejadian berlaku ketika mangsa berada di rumah itu bersama ibunya, manakala bapa mangsa keluar menghantar saudara balik ke tempat penginapan.

“Kanak-kanak itu dijumpai abangnya dalam keadaan terapung di dalam kolam renang kanak-kanak sebelum dihantar ke hospital,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Mohd Yusri berkata, pihaknya menerima laporan berhubung kejadian itu selepas dimaklumkan pihak Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB) pada 9.25 malam tadi.

Bedah siasat dijalankan oleh Jabatan Forensik HRPB hari ini dan punca kematian adalah akibat lemas.

Kes ini disiasat di bawah Seksyen 33(1) Akta Kanak-kanak 2001 iaitu membiarkan kanak-kanak tinggal tanpa pengawasan yang berpatutan.

Ujar beliau, kejadian berkenaan merupakan kes keempat mati lemas melibatkan mangsa kanak-kanak di Ipoh pada tahun ini yang berpunca tidak ada pengawasan ibu bapa.

“Polis amat memandang serius perkara ini dan akan mengambil tindakan undang-undang tegas terhadap ibu bapa atau penjaga yang membiarkan kanak-kanak bawah jagaan mereka tinggal tanpa pengawasan yang berpatutan hingga menyebabkan kemalangan jiwa,” katanya. – TVS


Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published.