Lancar dana pendidikan Barbara Mendu Bay, perkasa kanak-kanak Dayak

Spread the love

KUCHING, 29 April: Dana pendidikan Barbara Mendu Bay dilancarkan hari ini sebagai inisiatif memperkasakan keperluan pendidikan kanak-kanak kaum Dayak terutama yang tinggal di kawasan pedalaman.

Khabar baik berhubung penubuhan dana tersebut menurut Pengerusi ke-10 Sarakup Indu Dayak Sarawak (SIDS) Dato Ir. Alice Jawan Empaling telah diilhamkan sejak dua tahun lalu.

Beliau memberitahu setakat ini setiap ahli SIDS daripada pelbagai peringkat cabang seluruh Sarawak telah menghulurkan sumbangan hingga berjaya memperoleh kutipan dana berjumlah lebih RM 150,000.

“Sumbangan yang dihulurkan oleh ahli SIDS adalah bukti perpaduan yang wujud dikalangan ahli SIDS.”

“Selain sumbangan yang dihulurkan oleh ahli SIDS, sumbangan terbesar diterima SIDS adalah dari Parti Bersatu Rakyat Sarawak (SUPP) dan Timbalan Premier Sarawak Dato Sri Dr. Sim Kui Hian berjumlah lebih RM 111,000.”

“Jumlah ini tidak termasuk sumbangan yang dihulurkan pada majlis malam tadi oleh Menteri Permodenan, Pertanian dan Pembangunan Wilayah Sarawak Dato Sri Dr. Stephen Rundi Utom serta tetamu lain yang hadir berjumlah RM 115,000.”

Alice berkata demikian dalam ucapannya pada Majlis Agung Tahunan SIDS disebuah hotel terkemuka di sini, hari ini.

Untuk rekod, Barbara Mendu Bay merupakan pengasas dan President pertama SIDS pada tahun 1965.

Pada majlis yang sama ahli keluarga Barbara Mendu Bay turut menghulurkan sumbangan kepada dana tersebut berjumlah RM 10,000.

Hadir sama Menteri di Jabatan Premier Sarawak Datuk John Sikie Tayai yang mewakili Premier Sarawak Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Batu Kintang Lo Khere Chiang dan Timbalan Menteri di Jabatan Premier Sarawak (Undang-undang dan Adat Bumiputera) Jefferson Jamit Unyat. – TVS


Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published.