Lelaki disyaki edar dadah di Pasar Lama Bintulu ditahan

Spread the love

BINTULU, 28 April: Seorang lelaki tempatan yang disyaki menagih dan mengedar dadah untuk kegunaan 50 orang penagih di sini dicekup di Pasar Lama pada Rabu.

Ketua Polis Daerah Bintulu Superintenden Batholomew Umpit berkata, semasa tangkapan polis menemui dadah jenis syabu dianggarkan seberat 5.4 gram dibawa oleh suspek berumur 28 tahun itu.

“Suspek yang merupakan penganggur ditahan oleh sepasukan polis dari Bahagian Siasatan Jenayah Narkotik (BSJN) Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Bintulu,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Katanya, hasil siasatan awal mendapati dadah yang dirampas dipercayai untuk pengedaran di sekitar kawasan Pasar Lama, Bintulu.

“Suspek juga didapati positif dadah jenis Methamphetamine selepas menjalani ujian saringan air kencing.

“Suspek akan disiasat dibawah Seksyen 39A(1) Akta Dadah Berbahaya (ADB) 1952 dan Seksyen 15(1)(a) akta yang sama,” jelasnya.

Menurutnya, memiliki dadah di bawah Seksyen 39A(1) ADB 1952 boleh dipenjara tidak lebih lima tahun dan sebatan tidak kurang tiga kali manakala boleh dikenakan denda tidak lebih RM 5,000 atau penjara tidak lebih dua tahun dan pengawasan dua tahun jika disabitkan kesalahan di bawah Seksyen 15(1)ADB 1952.

“Tangkapan ini merupakan salah satu usaha polis dalam membanteras kegiatan penyalahgunaan dadah di daerah Bintulu,” tambah beliau. -TVS


Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published.