Kertas Putih Kesihatan dijangka dibentangkan di Parlimen Jun ini – Dr Zaliha

Spread the love

KUCHING, 27 April: Kertas Putih Kesihatan, dokumen yang bertujuan mengukuhkan sistem kesihatan negara secara menyeluruh dijangka dibentangkan di Parlimen pada Jun ini.

Menteri Kesihatan Dr Zaliha Mustafa berkata setelah dipersetujui ia akan dikongsikan kepada umum melalui pelbagai platform.

“Kami mengalu-alukan pandangan dan input dari orang ramai terhadap Kertas Putih Kesihatan melalui laman sesawang rasmi (https://moh.gov.my/kertasputihkesihatan) yang disediakan,” katanya pada sidang media sempena sesi pembentangan dan dialog mengenai Kertas Putih Kesihatan di Hospital Umum Sarawak, di sini, hari ini.

Hadir sama, Timbalan Premier Sarawak Dato Sri Dr Sim Kui Hian dan Timbalan Menteri Kesihatan Lukanisman Awang Sauni.

Menurutnya, Kertas Putih Kesihatan telah dirangka dengan mengambil kira maklum balas daripada pelbagai pemegang taruh termasuk rakyat untuk memastikan ia bersifat holistik dan inklusif.

Dokumen ini menggariskan empat tonggak dan lima belas strategi reformasi kesihatan untuk mencapai matlamat yang ditetapkan.

Antara tonggak yang dicadangkan adalah memfokuskan penyampaian perkhidmatan kesihatan, memperkukuhkan promosi kesihatan dan pencegahan penyakit, memastikan pembiayaan kesihatan yang mampan dan saksama serta memperkukuhkan asas sistem kesihatan dan tadbir urus.

“Kertas Putih Kesihatan ini diharapkan dapat menyediakan sistem perkhidmatan kesihatan yang lebih adil, berkualiti tinggi, mudah dicapai dengan kos berpatutan dan mampan untuk jangka masa panjang bagi memenuhi keperluan kesihatan rakyat,” jelas Dr Zaliha. – TVS


Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published.