Awang Tengah dan isteri, Dayang Morliah memeriahkan Majlis Sambutan Ulang Tahun Ke-30 PERKIM Cawangan Lawas. Foto: Adeng Idrus

STATOB dijangka beroperasi hujung tahun ini – Awang Tengah

ByTVS

LAWAS, 26 April: Pejabat Perdagangan dan Pelancongan Sarawak di Brunei atau Sarawak Trade and Tourism Office Brunei (STATOB) dijangka akan mula beroperasi pada hujung tahun ini, kata Timbalan Premier Sarawak, Datuk Amar Awang Tengah Ali Hasan.

Beliau optimis pejabat terbabit akan menjadi landasan kepada hubungan kerjasama antara kedua negara dalam pelbagai aspek ekonomi serantau khususnya perkembangan industri pelancongan.

Awang Tengah dan tetamu sedang menikmati jamuan. Foto: Adeng Idrus

Menurut beliau pejabat yang sedang dalam proses naik taraf itu bakal menjadi nadi kepada aktiviti perdagangan dan pelancongan antara negara Brunei dan Sarawak.

“Kita menjangkakan pejabat itu akan dapat beroperasi selewat-lewatnya hujung tahun ini dan saya pun sudah pergi ke tempat itu di Brunei dan kita hendak menambah lagi ruang pejabat itu sekurang-kurangnya dua tingkat.

“Di sana nanti kita akan wujudkan dewan pameran untuk mengetahui peluang yang dapat dilaksanakan terutama sekali sektor pelancongan, perdagangan dua hala dan peluang-peluang pelancongan di antara negara Brunei dan Sarawak khususnya,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pemberita selepas merasmikan Majlis Sambutan Ulang Tahun Ke-30 Pertubuhan Kebajikan Islam Malaysia (PERKIM) Cawangan Lawas di Stadium Tertutup Lawas pada Selasa.

Turut sama Pengerusi PERKIM Cawangan Lawas, Datuk Dayang Morliah Datuk Awang Daud, Ahli Parlimen Lawas, Dato Henry Sum Agong dan Setiausaha Politik kepada Premier Sarawak, Awangku Jinal Abedin Dato Pengiran Jawa.

Bagi menjayakan hasrat Sarawak, Menteri Sumber Asli dan Pembangunan Bandar dan Menteri Perdagangan Antarabangsa, Industri dan Pelaburan Sarawak itu mendedahkan negara Brunei dan negeri Sabah turut bersetuju untuk bekerjasama dengan Sarawak bagi melaksanakan promosi bersama untuk menjadikan wilayah ini sebagai destinasi pelancongan utama.

“Kita bersetuju menjalinkan promosi bersama Sarawak, Brunei kemungkinan Negeri Sabah. Pada masa sama kita memikirkan bagaimana kita dapat menggunakan kemudahan seperti penerbangan udara di negara Brunei.”

“Brunei mempunyai penerbangan udara lebih meluas dan kita kalau dapat bekerjasama dengan Brunei yang menjadi hab antarabangsa dan kita sokong dengan penerbangan ke luar bandar seperti ke Bario ke Ba’Kelalan dan sebagainya,” katanya lagi.

Beliau menambah langkah itu bertepatan dengan perancangan Lawas untuk membina lapangan terbang baharu.

“ Jadi mereka yang datang ke Brunei terus ke Sarawak sama ada yang menggunakan jalan raya atau penerbangan kerana ia kekuatan yang ada pada kita di negeri Sarawak ini dari segi alam semula jadi, budaya dan pengembaraan,” ujarnya.-TVS

Berita Berkaitan