GPS tidak terima surat tawaran daripada PN, runding peruntukan ahli parlimen – TPM Fadillah

Spread the love

KUCHING, 25 April: Timbalan Perdana Menteri, Dato Sri Fadillah Yusof mendedahkan Gabungan Parti Sarawak (GPS) tidak menerima sebarang surat tawaran daripada Perikatan Nasional (PN) berhubung rundingan mengenai peruntukan untuk ahli parlimen pembangkang.

Menurut beliau setakat ini pihaknya juga belum menerima sebarang surat tawaran daripada PN mengenai perkara tersebut.

“Sebelum ini, di bawah kerajaan Keluarga Malaysia, memorandum persefahaman (MoU) telah ditandatangani dan terdapat rundingan tetapi untuk ini, ia belum berlaku,” beliau berkata demikian ketika ditemui pemberita sewaktu Majlis Rumah Terbuka Aidilfitri di sini, hari ini.

Fadillah, yang juga merupakan Ahli Parlimen Petra Jaya, turut menyatakan bahawa beliau belum berjumpa dengan tiga Ahli Parlimen yang telah dipilih untuk mewakili PN dalam rundingan mengenai peruntukan tersebut.

“Sehingga kini saya hanya bertemu dengan Datuk Seri Takiyuddin Hassan daripada Kota Bharu tetapi itu secara tidak rasmi. Saya telah memberitahu mereka untuk membuat tawaran secara bertulis dan selagi kami tidak menerima surat tawaran rasmi dari mereka, tidak akan ada rundingan,” katanya.

Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man baru-baru ini menyatakan bahawa tiga Ahli Parlimen PN, iaitu Takiyuddin, Ketua Pembangkang Parlimen Datuk Seri Hamzah Zainuddin dan Ahli Parlimen Putrajaya Datuk Dr Radzi Jidin, telah dipilih untuk mewakili gabungan dalam rundingan dengan Fadillah mengenai peruntukan untuk Ahli Parlimen pembangkang.

Fadillah juga menegaskan bahawa tanpa tawaran rasmi, tidak ada rundingan yang boleh dijalankan.

Bulan lalu, Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim menyatakan keterbukaan untuk menyediakan peruntukan kepada Ahli Parlimen pembangkang, tertakluk kepada rundingan antara kedua-dua pihak. – TVS


Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published.