GPS bertegas tidak ada usaha untuk menjatuhkan Kerajaan Perpaduan – Fadillah Yusof

Spread the love

KUCHING, 25 April: Naib Presiden Kanan Parti Pesaka Bumiputera Bersatu, Dato Sri Fadillah Yusof, mendedahkan tiada seorang pun ahli parlimen Gabungan Parti Sarawak (GPS) didekati oleh pihak yang berhasrat untuk menjatuhkan Kerajaan Perpaduan.

Beliau menegaskan bahawa GPS tetap teguh menyokong Kerajaan Perpaduan dengan memberi tumpuan untuk membawa Malaysia kembali ke zaman kegemilangan semula.

“Saya tidak didekati, tiada siapa yang mendekati kami. Mengapa saya perlu mengulas sesuatu yang tidak dapat dipercayai? Saya hanya bergantung pada media yang sah,” beliau berkata demikian ketika diminta mengulas berhubung satu laporan berita dalam talian yang mendakwa ada rancangan untuk menjatuhkan Kerajaan Perpaduan di Majlis Rumah Terbuka Aidilfitri Beliau di sini, hari ini.

Fadillah menekankan lagi GPS  hanya menginginkan sebuah kerajaan yang stabil dan kuat yang memberi tumpuan kepada pemulihan ekonomi, kesejahteraan rakyat, dan kekayaan negara.

“GPS telah mengulangi berkali-kali melalui Premier Sarawak, Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg bahawa kami inginkan kerajaan yang stabil dan kuat yang memberi tumpuan kepada membawa negara kembali ke landasan yang betul dalam pemulihan ekonomi, kesejahteraan rakyat, dan kekayaan negara. Jika kami terus berpolitik, kita akan berpecah,” tegasnya lagi.

Terdahulu, portal berita The Vibes melaporkan bahawa sumber yang tidak disebutkan namanya mendedahkan bahawa beberapa individu penting sedang merayu beberapa ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) untuk menyertai misi ‘bertaruh nyawa’ untuk berhenti daripada parti, mengorbankan kerusi mereka, dan mencalonkan semula di bawah bendera pembangkang.

Laporan itu menyatakan bahawa sekurang-kurangnya 12 ahli Parlimen BN dijangka, termasuk 10 yang sebelumnya telah menandatangani deklarasi berkanun menyokong calon Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai calon mereka selepas pilihan raya umum tahun lalu. – TVS


Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published.