Pengurus jenazah hilang dua hari ditemukan selamat

Spread the love

BINTULU, 23 April: Suasana suram sebuah keluarga pada hari pertama Aidilfitri kembali ceria selepas pengurus jenazah yang dilaporkan hilang ketika keluar mencari buluh di Bukit Kemunting sejak Khamis lepas ditemukan selamat di sini, malam tadi.

Mohammad Ajib Junaidi, 30, dari Kampung Kemunting dijumpai di Pos Kawalan Tempat Kejadian (PKTK) polis pada jam 8.15 malam.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Bintulu, Timbalan Penguasa Bomba Christus Buson berkata, mangsa yang berada dalam keadaan lemah kemudian dibawa pulang ke rumah keluarganya.

“Penemuan mangsa telah dimaklumkan oleh pihak polis di PKTK pada jam 8.45 malam. Sejurus itu, tiga anggota bomba dari Perkhidmatan Penyelamatan Perawatan Kecemasan (EMRS) BBP Bintulu telah pergi ke rumah mangsa untuk kemas kini kes.

“Setibanya di rumah keluarganya, mangsa telah diberi rawatan awal oleh pihak bomba namun mangsa menolak untuk dibawa ke Hospital Bintulu untuk mendapatkan rawatan lanjut,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Katanya, mangsa kemudian bersetuju untuk mengisi borang perakuan penolakan perkhidmatan rawatan pasukan EMRS JBPM (lampiran 3) sebelum pihak bomba bertolak balik ke balai.

Terdahulu, pasukan Mencari dan Menyelamat (SAR) hari ke-3 di Bukit Kemunting terpaksa ditamatkan lebih awal sekitar tengah hari Sabtu kerana tiada tanda-tanda mangsa berada dalam kawasan yang dinyatakan.

Malah, seorang saksi iaitu kawan kepada abang mangsa menayatakan ada melihat mangsa menunggang motosikal di jalan raya tetapi tidak diketahui arah tujuannya selepas itu.-TVS


Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published.