LPB Seksyen Bukit Begunan, Lambir akan direka bentuk semula

Spread the love

KUCHING, 22 April: Projek Lebuh Raya Pan Borneo (LPB) Sarawak bagi Seksyen Sarikei di Bukit Begunan dan Lambir akan direka bentuk semula.

Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi berkata, keputusan itu diambil supaya pembinaan di dua kawasan bekenaan bersesuaian dengan bentuk muka bumi.

“Di Bukit Begunan kita akan runtuhkan semula kerana permukaan berbukit dan menggunakan rock field serta benteng yang kuat supaya tanahnya mudah tidak runtuh.

Baca artikel berkaitan >>> Parlimen: Keselamatan pengguna Pan Borneo perlu diutamakan

“Di Lambir pula, masalah yang dihadapi ialah kerana tanah lembut di situ,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri Majlis Rumah Terbuka Hari Raya Aidilfitri Premier Sarawak, Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg di Pusat Konvensyen Borneo Kuching (BCCK), di sini, hari ini.

Berhubung penyelenggaran dan pembinaan semula laluan empat lorong sedia, Alexander Nanta berkata, projek tersebut akan dijalankan secara berfasa yang akan dikendalikan oleh Jabatan Kerja Raya (JKR).

“Fokus kita sekarang ialah untuk menyiapkan jajaran Pan Borneo dan sekarang untuk fasa satu sudah 94 peratus siap,” jelasnya lagi. -TVS


Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published.