Anggota polis putus kaki kanan dilanggar kenderaan membuat pusingan haram

Spread the love

KOTA KINABALU, 17 April: Seorang anggota polis putus kaki kanan selepas motosikal ditunggangnya dirempuh sebuah kenderaan yang membuat pusingan haram dalam kejadian di Jalan Lintas, berhadapan City Mall semalam.

Difahamkan kejadian sekitar jam 9.30 malam itu melibatkan mangsa berpangkat Koperal berusia 35 tahun yang bertugas di bahagian Unit Rondaan Bermotosikal (URB) Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kota Kinabalu dalam perjalanan ke tempat kerja.

Ketua Polis Daerah Kota Kinabalu, Asisten Komisioner Mohd Zaidi Abdullah berkata, saksi kejadian mengatakan sebuah kenderaan jenis pacuan empat roda dilihat membuat pusingan U di tempat yang salah.

“Saksi kejadian membunyikan hon untuk memberi amaran kepada pemandu, namun kenderaan berkenaan telah masuk ke laluan sebelah.

“Mangsa yang datang dari arah Kolombong menghala ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu (KKIA) melanggar jip berkenaan kerana tidak sempat mengelak.

“Akibat daripada pelanggaran itu, mangsa putus kaki kanan sehingga bahagian betis akibat terkena pada besi hadapan kenderaan berkenaan,” katanya dalam kenyataan media hari ini.

Mohd Zaidi berkata, mangsa diberi rawatan awal oleh pihak ambulans di lokasi sebelum dibawa ke Hospital Queen Elizabeth (HQE) untuk rawatan lanjut, manakala pemandu jip tidak mengalami sebarang kecederaan dan disyaki memandu di bawah pengaruh alkohol.

“Bagaimanapun, siasatan masih diteruskan dan sampel darah pemandu jip diambil dan akan dihantar ke Jabatan Kimia Kota Kinabalu untuk dianalisa kandungan alkohol dan dadah dalam darahnya.

“Jip itu akan diperiksa di Pusat Pemeriksaan Kenderaan Berkomputer (PUSPAKOM) dan kes disiasat mengikut Seksyen 43(1) Akta Pengangkutan Jalan (APJ) 1987. -TVS


Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published.