Projek mendalamkan lokasi pontun Terminal Satu Sarikei akan dilaksana

Spread the love

SARIKEI, 12 April: Projek mendalamkan lokasi pontun di Jeti Terminal Satu Sarikei, di sini bakal dilaksanakan tidak lama lagi, kata Dato Sri Lee Kim Shin.

Beliau yang juga Menteri Pengangkutan Sarawak berkata, ini berikutan pihaknya mengesan kawasan itu mengalami masalah kecetekan sehingga menyukarkan pendaratan terutama ketika air surut.

Kata Kim Shin, ini mengakibatkan pontun di situ mengalami kerosakan serta tidak selamat untuk digunakan.

“Projek mendalamkan lokasi pontun perlu dilakukan kerana sekarang ia sangat cetek. Semuanya perlu diperbaiki,” katanya ketika melakukan tinjauan di jeti berkenaan hari ini.

Sebelum ini, pontun jeti terminal tersebut dilaporkan kerap mengalami kerosakan sekali gus menimbulkan kebimbangan dalam kalangan pengguna dan pengusaha bot yang beroperasi dari Tanjung Manis, Daro dan Pulau Bruit.

Sementara itu, Kim Shin turut memberitahu, tender projek berkenaan akan dikeluarkan bagi mendapatkan maklumat mengenai kos perlaksanaan.

Berhubung Aidilfitri yang bakal tiba pula, beliau mengingatkan pengendali bot penumpang agar sentiasa mengutamakan aspek keselamatan.

“Ini termasuklah memastikan bot mereka dalam keadaan baik selain menyediakan jaket keselamatan yang mencukupi,” katanya. -TVS


Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published.