Juh Berambeh Sungkei di Padang Merdeka meriah

Spread the love

KUCHING, 9 April: Selepas ‘direhatkan’ beberapa tahun susulan pandemik COVID-19, Padang Merdeka, di sini kembali meriah dengan program berbuka puasa beramai-ramai.

Dinamakan, Juh Berambeh Sungkei, acara itu menyaksikan penyertaan orang ramai khususnya masyarakat Islam untuk berbuka puasa dalam suasana santai.

Antara pengunjung yang berbuka puasa di Padang Merdeka, Kuching sempena program Juh Sungkei yang berlangsung hari ini. Foto: Faitullah Morni (TVS)

Apa yang menarik, masyarakat bukan Islam juga turut menyertainya sekali gus menyerlah semangat perpaduan di sini.

Seorang pengunjung, Aina Adina berkata, program itu sangat bermanfaat dan penganjurannya perlu diteruskan pada masa akan datang.

“Saya mendapat tahu program ini apabila dimaklumkan oleh ibu. Bagi saya ini pengalaman baharu yang sangat menyeronokkan malah turut mengajak rakan – rakan datang,” katanya.

Sementara itu bagi pasangan Edina dan Aizzudin, mereka menyertai program itu secara kebetulan.

Kata mereka, ini merupakan pengalaman pertama menyertai program itu.

“Kami secara tidak sengaja melalui kawasan ini, nampak banyak khemah, jadi ambil keputusan untuk singgah,” kata Aizzudin.

Program Juh Berambeh Sungkei turut dihadiri oleh Menteri Pelancongan, Industri Kreatif dan Seni Persembahan Sarawak, Dato Sri Abdul Karim Rahman Hamzah. – TVS


Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published.