800 anggota, pegawai APMM kawal perairan negara pada Aidilfitri ini

Spread the love

GEORGE TOWN, 8 April: Seramai 800 pegawai dan anggota penguatkuasa Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) ditugaskan pada Op Khas Pagar Laut di perairan seluruh negara sempena Hari Raya Aidilfitri kali ini.

Pemangku Ketua Pengarah APMM, Datuk Saiful Lizan Ibrahim berkata, operasi khas sempena musim perayaan itu memasuki tahun kelapan bakal bermula 9 hingga 30 April ini.

Menurutnya ia dilaksanakan bagi mengekang dan memerangi aktiviti jenayah rentas sempadan di perairan seluruh negara dalam tempoh perayaan itu.

Ujar beliau, sebanyak 45 buah aset APMM termasuklah kapal, bot dan pesawat akan digerakkan ke kawasan-kawasan titik panas yang telah dikenal pasti.

“Operasi khas dibuat kerana penjenayah beranggapan penguatkuasaan undang-undang pada musim perayaan agak longgar kerana sebahagian besar petugas keselamatan bercuti.

“Justeru mereka mengambil kesempatan melakukan aktiviti jenayah seperti membawa masuk pendatang asing tanpa izin (PATI), penyeludupan kontraband dan barang kawalan, pencerobohan serta lain-lain lagi menerusi jalan laut,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas Majlis Perasmian Ops Khas Pagar Laut yang diadakan di perairan negeri ini dekat Batu Maung di sini, hari ini.

Turut hadir, Pengarah APMM Pulau Pinang, Kepten Maritim Abd. Razak Mohamed.

Op Khas Pagar Laut tahun lalu berjaya membuat 63 kes tangkapan melibatkan pelbagai kesalahan seperti PATI, penyeludupan dadah dan mercun serta pencerobohan bot nelayan asing.

Ia membabitkan hasil tangkapan dan rampasan bernilai kira-kira RM23 juta. – TVS


Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published.