Pelantikan tetap doktor ikut kriteria, diurus secara teratur

Spread the love

KUALA LUMPUR, 6 April: Perjawatan 12,800 doktor tetap akan mengambil kira pegawai perubatan yang telah menamatkan latihan siswazah dan berdaftar penuh dengan Majlis Perubatan Malaysia serta memenuhi syarat pelantikan secara tetap.

Menteri Kesihatan Dr Zaliha Mustafa berkata Kementerian Kesihatan (KKM) komited dan akan menyusul perkara itu agar urusan perjawatan dan pelantikan dapat diuruskan secara teratur dan berkesan.

Baca artikel berkaitan > > > Isu doktor kontrak: Kerajaan pastikan penyelesaian menang-menang

“Selain daripada itu, KKM juga sedang memperhalusi isu-isu yang lain berkaitan pegawai perubatan kontrak termasuk maklum balas yang dikumpul semasa sesi Townhall pada 22 Feb 2023 yang lalu.

“Perkara ini akan dibentangkan ke hadapan Jawatankuasa Peringkat Tertinggi (HLC) yang telah ditubuhkan berdasarkan keputusan kerajaan pada 31 Mac,” katanya dalam kenyataan pada Rabu.

Semalam, Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim mengumumkan seramai 12,800 daripada 20,330 doktor lantikan kontrak akan diserap ke jawatan tetap dalam tempoh tiga tahun dengan membabitkan peruntukan tambahan RM1.7 bilion.

Mengulas lanjut, Dr Zaliha berkata kerajaan juga sedang mengkaji pemanjangan elaun lokum kepada pegawai dalam kumpulan pengurusan dan profesional di KKM selain pegawai perubatan.

“Di samping itu, KKM masih meneruskan pelantikan kontrak bagi tujuan latihan siswazah (housemanship) yang turut memberi implikasi kepada peningkatan kos emolumen KKM pada setiap tahun,” katanya. – TVS


Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published.