Dato Sri Dr Sim Kui Hian merasmikan Majlis Angkat Sumpah untuk ahli-ahli majlis, Majlis Daerah Serian (MDS). Foto: Diana Jayaseelan (TVS)

Sarawak bersedia naik taraf Majlis Daerah Serian kepada Majlis Perbandaran

ByDiana Jayaseelan

SERIAN, 5 April : Kerajaan Sarawak bersedia untuk menaik taraf Majlis Daerah Serian (MDS) menjadi Majlis Perbandaran Serian, sejajar dengan pertumbuhan kawasan berkenaan.

Timbalan Premier Sarawak, Dato Sri Dr. Sim Kui Hian berkata, ketika ini MDS yang ditubuhkan sejak 75 tahun lalu bertanggungjawab terhadap kawasan pentadbiran seluas lebih 2,981 kilometer (km) persegi.

Kata beliau, sebagai perbandingan, kawasan yang ditadbir MDS adalah lebih empat kali ganda keluasan Singapura.

“Kerajaan Sarawak mempunyai kuasa autonomi (untuk menaik taraf majlis daerah), oleh itu kita tidak perlu memohon atau menjawab kepada Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT),” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Majlis Angkat Sumpah Ahli – Ahli MDS 2023 di sini hari ini.

Upacara angkat sumpah berkenaan dimulakan oleh Pengerusi MDS, Lim Hock Meng bersama 31 pegawainya.

Sementara itu, Dr. Sim yang juga Menteri Kesihatan Awam, Perumahan dan Kerajaan Tempatan Sarawak berkata, beliau yakin penambahan ahli – ahli kaunselor baharu di MDS menunjukkan pihak berkuasa tempatan itu bersedia untuk memikul tanggungjawab yang lebih besar.

“MDS berpotensi besar untuk menjadi majlis perbandaran apabila adanya lebih banyak kakitangan dan sumber,” katanya.

Sementara itu, beliau turut memberi jaminan yang kekosongan 30 jawatan di MDS akan segera diisi selain akan menyediakan lebih banyak kenderaan untuk memudahkan pemantauan dan pelaksanaan projek di kawasan itu.

“Kementerian saya sedang mengkaji bagaimana untuk membangunkan MDS dan meningkatkan sumbernya bagi mencapai objektif untuk membantu rakyat, seiring dengan visi Greater Kuching,” katanya. -TVS

Berita Berkaitan

ByAmirah Shawel-