Aroma Sungkei Episod 12 telah disiarkan di TVS Saluran 122 Astro dan MYTV pada Isnin (3 April).
Bubur Pedas
Bahan-bahan:
100g paket bumbu beras
100g daging cincang
50g kacang panjang, jagung muda, midin, fucuk, cendawan cina
50g tangkai pucuk ubi
5 helai pucuk buas
100g pucuk mengkudu
5 tangkai daun kunyit
5 biji cili kering
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
3 cawan pati santan
Garam
Gula
100g lobak merah & kentang
Cara memasak:
1. Kisar bawang merah, bawang putih & cili kering Hiris halus & nipis kacang panjang, fucuk, daun mengkudu, daun kunyit & pucuk buas
2. Hiris pucuk ubi, jagung muda, cendawan cina, lobak merah & kentang
3. Tumis bahan kisar, daging dan masukkan bumbu beras sehingga naik bau
4. Masukkan lobak, kentang, bahan yang dihiris halus & nipis
5. Masukkan 500ml air & tunggu sehingga mendidih
6. Masukkan pucuk ubi, jagung muda, cendawan cina
7. Masukkan santan & masak sehingga mendidih
8. Letakkan garam & gula
9. Sedia dihidang
Cocktail Buah-buahan
Bahan-bahan:
1 tin susu cair
1/2 tin susu pekat
Buah mangga tin
1 tin laici
1 bekas Nata de coco
1 bungkus sumi Ais batu
Cara membuat:
- 1. Campur mangga, nata de coco, sumi dan ais batu
- 2. Masukkan susu cair & susu pekat
- 3. Sedia dihidang
Aroma Sungkei bersiaran setiap hari sepanjang Ramadan pada jam 5.15 petang, ulangan keesokan harinya jam 10.15 pagi di TVS saluran 122 Astro dan MYTV.
Anda juga boleh menonton episod penuh Aroma Sungkei di YouTube TVS Entertainment dan sedutan menarik di media sosial TVS Entertainment di Facebook, Instagram dan TikTok. – TVS
Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.