PBB anjur konvensyen sempena 60 Tahun Sarawak Merdeka

Spread the love

KUCHING, 1 April: Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) Sarawak bakal mengadakan konvensyen sempena sambutan 60 tahun Sarawak Merdeka.

Premier Sarawak merangkap Presiden PBB Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg berkata, konvensyen itu akan dilaksanakan di tiga zon di Sarawak melibatkan zon selatan, tengah dan utara.

Baca artikel berkaitan > > >  Menteri Persekutuan ke Sarawak perlu patuh protokol kerajaan negeri – Abang Johari

“Konvensyen ini bertujuan untuk memberi maklum berhubung perkembangan terkini tentang apa yang telah dicapai parti kepada ahli dan memaklumkan kepada mereka masa depan parti dari sudut semua bidang, lebih-lebih lagi tentang pelaksanaan dasar Pelan Strategi Pembangunan Pasca COVID-19 (PCDS) 2030,” kata beliau.

Abang Johari berkata demikian pada sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat kali ketiga Majlis Tertinggi Parti Pesaka Bumiputera Bersatu PBB Sarawak (3/15) di sini, hari ini.

Dalam pada itu kata Abang Johari lagi, keperluan untuk mengadakan konvensyen itu di lokasi berbeza adalah disebabkan ekonomi Sarawak telah beralih kepada ekonomi baharu yang mungkin belum diketahui dan belum ada di kawasan-kawasan yang lain.

“Ini kerana ekonomi baharu Sarawak akan melibatkan teknologi terkemuka dan seperti mana yang telah saya janjikan untuk memaklumkan satu teknologi baharu berasal dari Sarawak yang akan mengubah demensi ekonomi bukan sahaja di Sarawak tetapi ia mungkin juga ke kawasan yang lain di dunia ini,” ujar Abang Johari. – TVS


Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published.