Sarawak terus usaha tarik FDI dan DDI – Awang Tengah

Spread the love

KUALA LUMPUR, 30 Mac: Sarawak terus berusaha menarik pelaburan langsung asing (FDI) bagi memacu pertumbuhan ekonominya, kata Datuk Amar Awang Tengah Ali Hasan.

Beliau yang juga Timbalan Premier Sarawak berkata, bagi tahun ini, Kerajaan Sarawak turut meninjau peluang untuk membawa masuk pelaburan berkualiti menerusi beberapa siri lawatan ke luar negara.

“Kita ke Jepun, Australia dan Korea Selatan, banyak syarikat (di negara – negara berkenaan) menunjukkan minat mereka untuk melabur di Sarawak,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada TVS selepas menghadiri Mesyuarat Majlis Pembangunan Usahawan dan Perusahaan Mikro Kecil dan Sederhana (PMKS) di Parlimen, hari ini.

Mesyuarat berkenaan dipengerusikan oleh Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dan turut dihadiri oleh rakan sejawatnya, Datuk Seri Fadillah Yusof.

Sementara itu, Awang Tengah yang juga Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Pelaburan Sarawak berkata, selain FDI, Sarawak juga berhasrat untuk menarik lebih banyak pelaburan langsung domestik (DDI).

“Kita berusaha dan banyak syarikat yang menunjukkan minat untuk melabur, mereka datang berjumpa kita (Kerajaan Sarawak),” katanya.

Sementara itu, beliau memberitahu, ketika pandemik COVID-19 sekitar tiga tahun lepas, landskap pelaburan Sarawak terus berdaya tahan.

“Kita bersyukur kerana berjaya menerima pelaburan lebih RM20 bilion walaupun berdepan dengan cabaran.

“Saya fikir ketika itu, kita tertinggi menerima FDI,” katanya. -TVS


Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published.