Parlimen: Persekitaran tempat kerja antara punca polis hadapi masalah mental

Spread the love

KUALA LUMPUR, 30 Mac: Persekitaran tempat kerja dikenal pasti antara faktor yang menyebabkan masalah mental dalam kalangan anggota polis, kata Datuk Seri Saifuddin Nasution.

Beliau yang juga Menteri Dalam Negeri berkata, punca lain yang menyumbang kepada perkara itu ialah disebabkan oleh tekanan dan status kesihatan anggota.

Ujar beliau, dapatan berkenaan diperolehi berdasarkan kajian yang dilakukan oleh Polis Diraja Malaysia (PDRM).

“Faktor tekanan itu termasuklah akibat seseorang itu kecewa dalam perhubungan dan mempunyai masalah untuk menyesuaikan diri di penempatan baharu.

“Selain itu, dia juga gagal untuk mengawal daya tindak diri, rasa kesunyian kerana berjauhan dari keluarga serta mempunyai masalah dalam perkahwinan,” katanya di sini hari ini.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan tambahan Aminolhuda Hassan (Pakatan Harapan – Sri Gading) yang ingin tahu faktor yang menyumbang kepada gangguan kesihatan mental dalam kalangan anggota polis.

Sehubungan itu, Saifuddin berkata, bagi mengatasi masalah berkenaan, langkah keseluruhan yang dilaksanakan ialah mengkaji modul latihan secara berkala.

Selain itu katanya, program sedia diperhebatkan supaya pihaknya dapat mengenal pasti punca dengan lebih tepat.

“Bukan sekadar secara rambang atau tangkap muat, kerana itu merupakan keutamaan kita ketika ini,” katanya.

Sementara itu, menurut beliau, pihak yang bertanggungjawab mengenai kesihatan mental anggota polis ini ialah Jabatan Integriti dan Pematuhan Standard (JIPS).

“Buat masa ini, terdapat seramai 109 orang kaunselor di Bukit Aman, di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) dan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) gred A yangh Ketua Polis Daerah itu berpangkat Asisten Komisioner Polis (ACP).

“Selain itu, kita juga mempunyai seramai 711 yang dipanggil sebagai Rakan Pembimbing Perkhidmatan Awam (AKRAB),” katanya. -TVS


Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published.