Amalan pelancongan bertanggungjawab tarik minat pelancong Eropah ke Sarawak – Abdul Karim

Spread the love

KUCHING, 30 Mac: Amalan pelancongan bertanggungjawab yang dipraktikkan Sarawak telah berjaya menarik minat pelancong luar negara dari benua Eropah.

Menteri Pelancongan, Industri Kreatif dan Seni Persembahan (MTCP), Dato Sri Abdul Karim Rahman Hamzah berkata ia juga hasil promosi yang digerakkan oleh Business Events Sarawak (BESarawak) sebelum ini.

“Eropah kini nampaknya sangat menitikberatkan mengenai perubahan iklim, kemampanan, tenaga hijau, serta pelancongan yang bertanggungjawab.

“Anda boleh melihat bahawa Sarawak turut bergerak ke arah itu, seperti yang dipraktikkan di acara Rainforest World Music Festival (RWMF) sebelum ini, tiada penggunaan plastik botol dan kita juga menanam paya bakau.

“Jadi perkara kecil sebegini yang membuatkan mereka mempunyai pandangan yang positif terhadap apa yang kita lakukan di sini,” katanya pada sidang media pelancaran Pavilion Sarawak di sini, hari ini.

Mengenai Pavilion Sarawak, Abdul Karim berkata ia memberi peluang kepada pemain industri dalam membina rangkaian serta mempromosikan produk mereka.

“Di sana nanti terdapat sekurang-kurangnya 150 pavilion, selain daripada melihat Pavilion Sarawak, pemain industri akan bergaul antara satu sama lain sambil melihat pavilion negara lain.

“Mereka akan mengenali antara satu sama lain dan inilah bagaimana perniagaan dijalankan,” ujarnya. 

Sarawak akan membuat kemunculan menerusi pavilion buat julung kalinya di IMEX Frankfurt, Germany pada 23 hingga 25 Mei ini.

Kehadiran Sarawak di IMEX Frankfurt dijangka mengukuhkan kedudukannya sebagai destinasi pelancongan antarabangsa dari segi warisan, kepimpinan pemikiran dan inovasi. – TVS


Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published.